tiistai 8. helmikuuta 2011

Kokonaisena täytetty nieriä


Minusta kokonaisena valmistettu kala on hyvin juhlavan näköinen. Se näyttää myös paljon haasteellisemmalta kuin vaikkapa fileen paisto tai kalakeiton teko, mutta on itse asiassa helpompaa. Ruotoja ei tarvitse poistaa, riittää kun poistaa sisuskalut, kidukset ja huuhdot kalan.

Kokonaisesta kalasta riitti makuelämystä myös tavallisen lihan ja täytteen lisäksi. Ongin nimittäin esille kalan poskilihat, joita pidimme Jukan kanssa molemmat herkkuina. Rakenne oli miellyttävän kiinteä ja maku tiivis. Napsaisin napaan myös työkaverini miehensä herkuiksi vinkkaamia silmiä. Niissä rakenne oli kovin erilainen: itse silmä oli rapea, mutta silmän"pohja" hyvinkin pehmeä, jopa vetelä. Pidin niistäkin, mutta sain syödä molemmat itse.

Ohje täytettyyn kalaan löytyy Tatu Lehtovaaran kirjasta "Suomalaiset kalaherkut", josta kokattiin taannoin myös mademuhennos. Meillä kala tarjottiin haudutettujen fenkolien kanssa, johon ohjeistusta löytyy täältä.
Kokonaisuus oli oikein hyvä, joskin hiukan voinen. Ruokapöydässä tosin mietin, olinko mitannut voin määrän oikein.

RIISI-LUUMUTÄYTETTY NIERIÄ

suomustettu hauki tai lohi, meillä nieriä
suolaa
pippuria
2 dl keitettyä riisiä
2 kovaksikeitettyä kananmunaa paloiteltuna
6 kuivattua luumua liotettuna ja paloiteltuna
½ dl voisulaa
suolaa
pippuria
1 valkuainen
leipäraastetta/korppujauhoa

Poista kalasta kidukset (vaikka näin), mausta se suolalla ja pippurilla. Anna maustua.

Sekoita riisi, kananmunapalat, luumusilppu, voisula ja mausteet keskenään.
Kuivaa kala ja laita täyte sisään. Minä asettelin kalan heti uuninkestävälle tarjoiluastialle ja ikäänkuin työntelin riisiseoksen kalan alle levittäen vielä kalan kylkiä lievemäisesti tarjoiluastialle. Sivele kalan pinta valkuaisella, jotta ripottelemasi leivänmurut tarttuvat siihen. Ja tietysti, ripottele ne leivänmurut.

Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Ihmettelin poikamme kommenttia pelottavasta kalasta, kunnes kurkistin kattaustamme hänen vinkkelistään (linssinkin läpi).

6 kommenttia:

 1. Voi mitä herkkua;nieriä on fantastinen kala! Viime kesänä söin sitä Tertin kartanossa,ja se oli mielettömän hyvää.Olen lukenut,että jotkut pitävät kalan silmiä herkkuna,mutta en ole niitä vielä uskalanut maistaa..Ehkä tämän postauksen jälkeen kuitenkin uskallan...;D

  VastaaPoista
 2. Ei voita voi laittaa liikaa. :)

  Pitääpä kokeilla tätä kun lähikaupassa on seuraavan kerran nieriää edullisesti.

  VastaaPoista
 3. Voi rohkeutta! ajattelin minäkin kun luin noista kalansilmistä. Taidan olla aivan nynny!

  VastaaPoista
 4. Nanna ja Yaelian: eihän se ole kuin kokeilemisen "vaiva" kun tällaisen ruuan pykää pystyyn. Silmät tulevat ikäänkuin bonuksena :).

  cele: Kumma kyllä mutta voi voitakin olla joskus liikaa ;). Menee varmasti lohellakin, mutta meillä sitä on syöty aika vähän nykyään kun muistakin vaihtoehtoja on.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin