lauantai 12. helmikuuta 2011

Syntisen ihana suklaakakku ilman jauhoja

Minulle tulee tästä kakusta alituiseen mieleen "Frendit"-tyyppinen porukka lusikoimassa yhteistä suklaaihanuutta.  Sillä tavalla rennon lupsakkaasti, nokkeluuksia ilmoille heitellen. Ja taustalta kuuluu oikeinajoitettua naurua.

Nautimme tätä kosteanmakeaa kakkua oman perheen voimin suoraan kakkulautaselta, kukin omalla lusikallamme.  Perheen kesken tuo lusikoiminen ei tällaisena pöpökautena ole ongelma, kun meillä halitellaan, pusutellaan ja likistellään niin paljon että pöpöt löytävät halutessaan tiensä varmasti muutenkin kohteeseensa. Koska kakku jää keskeltä hyvin löysäksi, on siitä kakkupalojen saaminen varmasti mahdotonta. Ystävänpäivänä tämän kakun ympärille voisi kerätä helposti kymmenenkin kaverusta ja lusikoida sitten vaikka ensin jälkiruokalautasille suklaisen samettista kakkua.

Poikamme valitsi reseptin kuvan perusteella Trish Deseinen kirjasta "Haluan suklaata!".  Voin lämpimästi suositella kirjaa suklaaherkkujen ystäville, niin monta onnistunutta kertaa sen ohjeistuksilla on leivottu - herkullisin lopputuloksin.  

Kakku on kaikessa tuhtiudessaan ja kosteudessaan aivan syntisen ihanan makuista! Ja taitaa olla ihan terveystavaraakin, kun niitä parjattuja valkoisia vehnäjauhoja ei löydy lainkaan ja suklaakin oli kaakaoprosentiltaan yli 70 prosenttista ;).

Meillä kakku oli uunissa tuon ohjeistetun 20 minuuttia, mutta tummui pinnaltaan hiukan liikaa. Olisikohan auttanut jos olisin kypsentänyt kakun ihan uunin alatasolla keskitason sijaan? Tai sitten olisi vain pitänyt seurata tarkemmin homman kehitystä ja laittaa leivinpaperia baakkelsin päälle kun toivottava tummuusaste oli saavutettu. Hiukan turhan tummanakin tämä kakku tulee varmasti syötyä, uskokaa huviksenne!

SUKLAAKAKKU
ainakin 10 annosta

250 g voita
250 g suklaata
3 dl sokeria
6 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Voitele vuoka. Itse käytin rengasvuokaa, jonka pohjan ja reunan väliin laitoin leivinpaperin nalkkiin. Reunat voitelin. Tuon leivinpaperin avulla sain hyvin ujutettua kakun lautaselle, mutta leivinpaperin poisottamisesta en edes haaveillut.

Sulata voi ja suklaapalat mikrossa tai vesihauteessa.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Vatkaa sitten keltuaiset ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä tähän vaahtoon suklaa-voiseos. Kääntele vielä valkuaisvaahto sekaan.

Kaada taikina voideltuun vuokaan ja kypsennä 20 minuuttia. Uunista pois ottaessa kakku on vielä keskeltä ihan hyllyvä.

Kakun pinta on ensin koholla, mutta laskee pian uunista ottamisen jälkeen kuopalle.

Tarjoa hiukan jäähtyneenä. Toimii myös täysin jäähtyneenä.

17 kommenttia:

  1. Ihana kakku ja ihanat lusikat <3

    VastaaPoista
  2. Ah mutakakku,yksi ehdoton suklaaherkku! Ja miten nätit lusikat!

    VastaaPoista
  3. Tahmea, melkein valuva suklaakakku. Parasta.

    VastaaPoista
  4. Namnam, menee korvan taakse tämäkin ohje.

    VastaaPoista
  5. On kyllä herkun herkkua!

    Lusikat ovat varmaankin ylppärilahja. Kiillotus tekisi terää, mutta toisaalta ovat tuolla tavalla rustiikkisen kauniita :).

    Ja eikö ole kätevää että lautasessa on maalattu kakkupaperi ;)?

    VastaaPoista
  6. Oliko tuo kakku kuinka "munamaista"? Tein kerran mutakakkua jollain ohjeella mihin tuli 6 munaa ja se oli kyllä melkeen kuin olisi suklaista munakasta syönyt. Sittemmin löysin hyvän ohjeen mutta hukkasin sen, joten pitäisi löytää uusi :)

    VastaaPoista
  7. Agatha: Ei ole lainkaan munamaista, paremminkin samettisen pehmeää, kostealla tavalla. Maku on ensisijaisesti suklainen!

    Voin ihan käsi sydämellä suositella tätä!

    VastaaPoista
  8. Varmaan kannattaa kokeilla alempaa tasoa paistossa. Ja sitten tarvittaessa myös sitä leivinpaperia :) Kääntää sitä ei varmaan uskalla paiston aikana hurjasti - mietin vaan että jos uunin toinen reuna paistaa kovempaa...

    VastaaPoista
  9. juu, täytyy kokeilla seuraavalla kerralla. Sillä tätä herkkua tehdään kyllä taatusti toistekin!

    VastaaPoista
  10. Itse myös usein kokkailen tuosta kirjasta ja aina on kyllä onnistuttu :)
    Edellä mainittua munan makua tällaisissa leivonnaisissa pystyy välttämään kun valitsee hyvän, korkea kaakaopitoisen suklaan esim. ns. leivontasuklaat eivät aina toimi.

    Jos et vielä ole kokeillut kirjan alussa olevaa tosi pehmeän suklaakakkupohjan ohjetta ("sienikakku") suosittelen lämpimästi!

    VastaaPoista
  11. Annika tuo suklaavinkki on erinomainen - en tullut sitä edes ajatelleeksi kun käytämme nykyään aina tummaa suklaata. Nyt käytimme Reilun Kaupan tummaa suklaata, jossa kaakaoprosentti oli ainakin 70.

    En ole tainnut koettaa tuota mainitsemaasi reseptiä, pistetään muistiin. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  12. Minulla on tuo samainen kirja. Ihania reseptejä siinä kyllä on ja suurin osa ihan onnistuneita. Mutta varovaisuutta, jos teet tuosta kirjasta "kolmen suklaan pateeta". Siinä täytyy olla käännösvirhe tms, koska kun itse yriti tehdä sitä, ainoastaan tumman suklaan osio kovettui jokseenkin, mutta muut osiot jäivät valuvaksi tahnaksi :) . Vaikka käytin hyvälaatuista suklaata. Eli tod näk kerman osiot ovat ruokalusikallisia, eikä desilitroja....
    Itse ajattelin tehdä perjantaimenuuseemme tätä täyteläistä suklaakakkua. Kiva nähdä, että siinä ohjeessa on viissiin mittasuhteet kunnossa.
    -Taru

    VastaaPoista
  13. Tosi hyvä tietää Taru! Ja miksi laittaa suklaapateeseen kevytkermaa?!

    Mittasuhteet ja maku olivat kunnossa, indeed!

    VastaaPoista
  14. Voikohan tämän kakun tehdä sellaiseen kuivakakkuvuokaan, siis siihen missä on se "torvi" keskellä, en tiedä sen oikeaa nimeä. :D Että meneekö se pilalle kun koittaa kumota. Ja pilalle lähinnä ulkonäön kannalta, makuhan ei muutu. ;) -Sussu

    VastaaPoista
  15. Voin melko varmasti vakuuttaa että tohjoksi menee Sussu. Kakku on liikuteltavissa oikeastaan vain leivinpaperin päällä, muuten ei lainkaan. koostumus on niin kovasti kostea. Ideana on myös pinta, jonka lohkaisemalla pääsee sisään ihanaan pehmeyteen - nyt rupesi tekemään mieli tätä kakkua :D.

    VastaaPoista
  16. Aah!! Oon niin kauan ettinyt just tän kaltasta ohjetta, tämä on täydellinen<3 kiitos

    VastaaPoista
  17. Oleppa hyvä! Toivottavasti maistuu!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin