sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Samppanjaa, poroa ja naurua Helkassa

 
Kun päivä alkaa samppanjalla tyylikkään kodikkaassa hotelli-ravintola Helkassa, se päättyy metsän- tai heinäpaalin alle (katsoppa hotellin huone-esittely niin homma aukeaa). Esimerkiksi. Mutta siinä välissä ehtii tapahtua paljon. 

Meillä valituilla ruokabloggaajilla oli eilen suuri ilo osallistua Helkan järjestämään ruoka- ja juomapainotteiseen päivään, joka oli otsikoitu imartelevasti Vip-tilaisuudeksi ruoka-asiantuntijoille.
Lauantaimme alkoi samppanjatastingillä itsensä Essi Avellanin luotsaamana. Hänellä on myös blogi. Nautittavan selkeästi ja asiantuntevasti tämä tunnettu Viinien Mestari kertoi meille samppanjan historiasta ja valmistuksesta. Matkasimme mielikuvissamme Ranskan kylmimmälle viinialueelle keräämään Chardonnay-, Pinot Noir- ja Pinot Meunier-rypäleitä samppanjanvalmistusta varten.
Itse maistelu oli hyvin mielenkiintoista! Samppanjoiden maut jakoivat hyvin joukkiomme. Kuplivista juomista löytyi tuoksuttelussa ja maistelussa mm. ruusua, juustoa, omenaisuutta ja hedelmäisyyttä. Omat mielikuvani liikkuivat kellarinovelta ruotsinlaivalle, syistä joita en osaa selittää.

Oma suosikkini oli täysin Pinot Noir rypäleistä tehty André Clouet Brut Grande Réserve NV, kun Jukan suosikiksi valikoitui Ranskassa kulttimaineen saavuttanut Jérôme Prévost La Closerie Les Béguines Extra Brut (2007).
Elämä on aika mallillaan kun samppanjaa kaadetaan laseihisi kaksin käsin.

Lounaaksi nappasimme napaan salaatteja ja hyvin lohipitoista kalakeittoa. Tuumimme että Helsingistä on varmaan perunat loppu kun kalaa on niin paljon, johon keittiömestari tokaisi että tarkoitus oli tehdä kala- ei perunakeittoa.

Lounaan jälkeen kuulimme Zipipopin Helene Auramon mielipiteitä herättävän puheenvuoron blogin ansaintamahdollisuuksista, jonka jälkeen olikin korvapuustikahvien vuoro.
Sinä aikana Helkan aikaansaava ja hymyilevä henkilökunta oli muuttanut kokoushuoneen melkein Master Chef-keittiöksi.

Teemaksi kokkailuun oli valittu meille bloggaajille ja Helkan imagolle hyvin sopiva "kotimaiset raaka-aineet". Meille annettiin reseptit käteen, joita aloimme sitten toteuttamaan kuudessa eri "keittiössä" porukalla. Ja voi että meillä oli hauskaa! Veitsien pilkkoessa ja kattiloiden poristessa nauru raikui ja juttu lensi. Herkulliset tuoksut lupailivat hyvää.
Päivän aikana pääsimme myös kurkistamaan oikeaan ravintolakeittiöön. Hämmästyimme Jukan kanssa siitä, miten pieni se oli. Laskutilaa oli esimerkiksi meidän mielestämme tosi vähän. Helkan keittiöpäällikkö Jani Ruohonen kuitenkin vakuutti tämän keittiön olevan iso.
Kuinka monta ruokabloggaajaa tarvitaan vahtimaan yhden siirapin valmistumista?
Illalla sitten nautimme valmistamamme ruuat tarjoilijoiden kaataessa ihania juomia laseihin. Keittiön henkilökunta oli asetellut ammattitaidolla tuotoksemme lautaselle. He olivat valmistaneet myös kokonaan pääruuan ja osan jälkiruuista.

Menu Helka ruokabloggaajille

alkuun sapakset
Kitkan muikkua ja perunasalaattia
Polven Juustolan kermaista leipäjuustoa ja kirsikkatomaattihilloketta
savuporotartar ja marinoitua punasipulia
siikacheviche ja ruisleipää
paahdettua saaristolaisleipää, Aura Gold-moussea ja marinoitua omenaa

viini
 Gramona Brut Reserva 2006 Xarel-lo, Macabeo, Parellada 

pääruuaksi
vakuumissa kypsennetty, grillattu poron paahtopaisti
tumma herukkakastike
omena-perunapaistos

viini
Baby Bush Mourvèdre Barossa Valley 2008 Mourvèdre  

väliin
rosmariini-limesorbetti

jälkiruuaksi
suklaakakkua
punaherukkajäädykettä
mustikka-juustokakkua
marjoja

viini
 Pacific Rim Riesling Vin de Glacière 2007 Riesling 14,70 €  

Kaikki maistui hurjan hyvältä. Etenkin poro oli aivan loistavaa! Raikkaan rosmariinisorbetin joukkoon tosin oli humpsahtanut liikaa yrttiä, mikä teki maun turhan voimakkaaksi.

Tänään aamupalan jälkeen suuntasimme kotiin yhtä tosi hienoa kokemusta rikkaampana. Lämmin kiitos koko Hotelli- ja Ravintola Helkan kärsivälliselle ja avuliaalle henkilökunnalle, etenkin myyntipäällikkö Marko Virtaselle isännöinnistä (ja runosta) sekä keittiöpäällikkö Jani Ruohoselle kärsivällisyydestä (ja kaikesta ekstrasta).

Suosittelemme Helkaa lämpimästi esimerkiksi ulkomaisille vieraille erilaisen, Suomi-henkisen sisustuksen ja keskeisen sijainnin vuoksi, keittiön aarteita unohtamatta!

Linkittelen muiden juttua päivästä tähän loppuun jahka sellaisia ilmestyy.
Kulinaarimurulan raportti Sorbetti meni kakkoseen (ja fiilis)
Kannat Kattoon Samppanjatasting ja söpöilyn salat
Herkku ja Koukku Räps räps ja poks poks!
Unelias Kokki Helkan kelkassa
Sorsanpaistaja Peruslauantai
Voisilmäpeliä Viikonlopun viinihommat ja vähän ruokaakin
Äijäruokaa Helkan keittiössä
Pumpkin Jam Helkan keittiössä
Peruspöperöä Tanssivan viinin salaisuus
Liemessä Täydellinen nainen on skrode, läski ja luiseva
Avaruusasema Shamppanjaa ja herkkuja Helkassa
Siskot kokkaa Me pyrimme olemaan Suomen paras kolmen tähden keittiö
Pastanjauhantaa Helkan huomassa
Ketun keittiö Samppanjaa ja teräviä veitsiä
Cebicin keittiössä Samppanjaa Essi Avellanin seurassa
Ruokahommia Hotelli Helka ja eniten linkkejä sisältävä merkintä ikinä
Kädenvääntöä Helka

22 kommenttia:

  1. Oli kyllä hyvää vatsalihastreeniä tuo eilinen, en muista milloin viimeksi oisin nauranut niin paljon! :)

    Oli kerrassaan mahtava viikonloppu. Kiitos taas teillekin huipusta seurasta, on aina yhtä kiva nähdä! <3

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa fantastiselta tilaisuudelta (kade kade..) Helkassa olen joskus kauan sitten syönyt,ja tuttu ulkomailta on siellä nukkunutkin. Hyvä hotelli on.

    VastaaPoista
  3. Oi, mitä hetkiä Helkassa!

    Postauksen kuvat olivat raikkaita, kivoja ja loistavia. Kuvaajalle erityisterveiset :)

    VastaaPoista
  4. Virpi: Kyllä oli kivaa, kiitos sinullekin loistoseurasta!

    Yaelian: Oli kyllä raikkaan erilainen hotelli ja ihan loistopaikka!

    Hannele: Kuvaajat kiittävät. Tuossa on meidän molempien kuvia!

    Samalla korjasin shamppanja-sanat samppanjaksi. En ollut aiemmin edes ajatellut kirjoitusmuodon oikeellisuutta, ennen kuin katsoin Essi Avellanin kuvassa näkyvää tekstiä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kivasta päivästä & illasta minunkin puolestani, mulla on raportti vielä työn alla.

    Itse tykkään kirjoittaa shampanjan sh:lla, se jotenkin maistuu enemmän oikealle ;-)

    VastaaPoista
  6. Kiitos! Minullakin oli tosi mukavaa siellä! Ruokabloggajien yhteishenki oli loistava! :) Olisi ollut kiva jäädä vielä pidempään.

    VastaaPoista
  7. Jaana: Samaten! Oli todella mukavaa ja leppoisan kivaa.

    Sh kuulostaa kieltämättä ylellisemmältä kuin h:ton. Tuo samppanja kuulostaa arkisemmalta.

    Helene: Meillä tuppaa olemaan kyllä aina hauskaa yhdessä! Kiva oli nähdä sinuakin ja kuulla viestiäsi.

    VastaaPoista
  8. Kuulostaapa kivalta tilaisuudelta, ihan huippua että tuollaisen olivat järjestäneet, wow :) Itsekin olen joskus maistellut shampanjaa asiantuntijan johdolla ja kyllä sieltä oma suosikki ehdottomasti löytyi.

    VastaaPoista
  9. Avellanin käyttämä "samppanja" on tosiaan nykyään oikeaa suomea, mutta minä taidan olla liian eltaantunut vanha setä vaihtamaan shampanjaa samppanjaksi :)

    Mutta, hieno tilaisuus, kiitos kaikille!

    VastaaPoista
  10. Mitähän mä nyt tähän sanoisin muuta kun että kivaa oli :) Paitsi ehkä tervbeiset Jukalle, että ehkä mä unohdan sen sipulisilpun kun ei lopulliseen annokseen sattunut yhtään isompaa sipulinpalaa! ;) Että Sillä sipuli vaan :)

    VastaaPoista
  11. kiitos vielä lauantaisesta seurasta (ja tästä mainiosta raportista myös), oli mahottoman mukava tavata!

    VastaaPoista
  12. Oli mielettömän hauskaa ja kotoisa tunnelma taas. Mä luin sun raporttisi jo eilen, mutta ajattelin kommentoida vasta sitten, kun saan omani valmiiksi. Ja sainhan sen! Jopa ennen puolta yötä, mutta sitten alkoi silmä luppaa, vaikka päivällä torkuin päiväunetkin. Heavykaraoke kruunasi kyllä koko illan (Jukka, oot tosi hyvä laulaja!)...

    VastaaPoista
  13. Nelle, hienoa että löysitte sovun Jukan kanssa nyt sitten kuitenkin. Vaikka toki itsekin halveksuin äänekkäästi yritystä yhyttää eri kokoista sipulisilppua joukkoon. Mutta mäkin olen toipunut tästä just ja just :)

    Täältä kiitokset myös kaikille huippupäivästä/illasta ja yritetään saada omaa raporttia aikaiseksi niin näätte naapuripöytäläiset kasvisversiot illallisesta myös.

    VastaaPoista
  14. Kiitos itellenne kaikki :)!

    Nelle ja Jytis: Sipuli mikä sipuli ;).

    Rauna: Jukka totesi ettei hän vielä päässyt edes vauhtiin :).

    ja Jytis: Kirjoita vaikka se iso haave johonkin lappuun tikkukirjaimin ja magnetoi vaikka jääkaapin oveen - näin tavoite ei unohdu ;).

    VastaaPoista
  15. Pahoittelen, että hyydyin yllättäen ja kaipasin unta. Ensi kerralla lupaan skarpata. :)

    VastaaPoista
  16. Sä olet kyllä vissiin joka kerta ollut sitkein naisrodun edustaja :).

    VastaaPoista
  17. Loistavaa! Täältä löytyikin monta linkkiä, mitä itelläni ei ollut tallessa ja en tähän hätään löytänyt. Käynpäs vähän myöhemmin tänään hakemassa täältä urlit ja laitan sit omaani. Kiitos avusta! :)

    VastaaPoista
  18. Kuulosti kivalta tilaisuudelta!! :) ja kiitos kivasta vinkistä (pitää viedä mies tänne syömään seuraavalla Suomen-reissulla)!
    Muistanko väärin, vai oliko postauksessa aiemmin mainittu jotain suomalaisten perinneruokien moderneista versioista, joihin Helkassa kaipailtiin reseptejä? Minulla on meneillään Suomiruokakausi, joten täällä on kokkailtu vaikka mitä "modernia suomalaista" viime aikoina...En vain enää löytänyt viitettä asiaan, ehkä muistan väärin???...

    VastaaPoista
  19. Italiansalaatti: kilpailulla on sivu lättykirjassa Reseptikilpailu: Suomalainen moderni perinneruoka".

    Jos ei käytä lättykirjaa niin voi laittaa vaikka minulle meilin hauva@arska.org (reseptikin välitetään meilitse, mutta en viitsi kirjoittaa kenenkään muun meiliosoitetta julkinettiin.

    VastaaPoista
  20. Niin siis minulla ei ole mitään tekemistä Helkan tai kilpailun kanssa, mutta voin copy-pasteta kilpailuohjeen meiliin oli tarkoitukseni, mutta näköjään ryhmä onkin täysin avoin. Olisin voinut tarkistaa ensin :/

    VastaaPoista
  21. Arin kommentointi lie auttanut Italiansalaatti? Linkki oli naamakirjan puolella.

    VastaaPoista
  22. Kiitos huomautuksesta! En muistanut enää, missä olin kilpailun nähnyt.
    Minulla taitaa nyt kuitenkin olla koneessa tai naamakirjassa vikaa, koska lättykirjani sanoo sivun vanhentuneen. Miten saan yksinkertaisesta asiasta monimutkaisen...Mutta ei se mitään- jos se ei sinua Ari haittaa, pistän mielelläni reseptin+kuvan tulemaan filenä s.postiisi, jos viitsit vain laittaa sen siitä sitten eteenpäin menemään? Kiitos joka tapauksessa! ja mukavaa vknloppua kummallekin! :)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin