keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Ei ihan perustiistai eli Vasikanpaisti kapriksilla

Viikonlopun kauppahallikeikalla lihat jo ostettuamme hoksasin Hakkaraisen tiskissä vasikkaa. Tuo liha on sen verran harvinaista näkyä omiin silmiini, ettei sitä voinut ohittaa. Pienen pähkäilyn ja lihakauppiaan reseptisuositusten jälkeen päädyimme paistiin.

Saamamme resepti suositteli vasikanleike piccataa (ulkofileestä tehtynä), mutta me jätimme paistin kokonaiseksi ja vehnäjauhottamatta. Kastikkeen ohjeita seurasimme melko tarkasti. Lopputulos oli ihanan pehmeä, mehukas liha. Kastike pääsi turhan suolaiseksi, mutta se lienee turhan ronskin fondiholautuksen, ei reseptin vika. Persiljaa meillä ei ollut. Kastikkeen kanaliemi korvattiin meillä fondista tehdyllä vasikanliemellä.

Vasikan sopivaa sisälämpöä opiskellessamme opimme, että liha on syytä laittaa tuplasti sen lämpöiseen uuniin, jonka toivoo lopputuloksen olevan. Eli suomeksi sanottuna: jos haluaa lihan saavuttavan 55 asteen sisälämpötilan, kannattaa se laittaa 110 asteiseen uuniin.

Meillä vasikanpaisti tarjottiin punaviinirisoton ja karamellisoitujen sipulien kera, tiistaina. Toisinaan arki kaipaa luksusta.

VASIKANPAISTI KAPRISKASTIKKEELLA

vasikanpaisti
mustapippuria
suolaa
voita ja öljyä paistamiseen

Mausta paisti kauttaaltaan vastarouhitulla mustapippurilla ja suolalla. Paista kuumalla valurautapannulla voi-öljyseoksessa (tee kastike tässä pannussa, joten älä laita heti pesuun). Lykkää 110 asteiseen uuniin, kunnes sisälämpö on 55 astetta. Meillä paistiin tökättiin digitaalinen paistilämpömittari, jolla kypsymistä on helppo seurata. Uunista ottamisen jälkeen paisti kiedottiin folioon ja annettiin vetäytyä kymmenisen minuuttia. Sisälämpö nousee vielä muutaman, viisikin astetta uunista ottamisen jälkeen ollen juuri sopiva meille. Sitten vasikka leikattiin ja asetettiin tarjolle kaiken muun kanssa.

KAPRISKASTIKE

2 dl vasikkalientä (meillä fondista tehtynä)
1,2 dl valkoviiniä
3 rkl kapriksia
reilu 1 rkl sitruunamehua
(1 rkl silputtua persiljaa)
1 rkl voita

Kaada vasikanpaistopannulle liemi ja valkoviini. Keitä kovalla lämmöllä kunnes liemi on hiukan keittynyt kokoon. Sekoita joukkoon kaprikset ja sitruunamehu (sekä persilja). Lisää voi. Nosta pannu liedeltä ja lusikoi kastiketta lautaselle, johon annos on jo koottu valmiiksi. Tarjoile heti.
Paistihaarukka ja -veitsi näyttävät vasikaspaistin kanssa kovin jytyiltä.

Ihastuimme tähän eva solon setin selkeään  muotoiluun ja kun äkkäsimme ne vuosi sitten (?) puoleen hintaan Lumilivingin muuttomyynnissä, raskimme ostaakin. Näillä kelpaa leikata paistia vaikka ruokavieraiden nähden pöydässäkin.

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Niin minustakin Klasu. Tuo digitaalinen paistomittari on kyllä loistokeksintö lihan kypsyyden mittaamiseen

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin