tiistai 1. helmikuuta 2011

Ruokakulttuuriasiaa ylpeydellä

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma, Sre, haastoi palkitut ruokabloggaajat bloggaamaan aiheesta

"Minkä asian (raaka-aine, tapa, piirre ) suomalaisesta ruokakulttuurista tahtoisit siirtyvän/vahvistuvan jälkipolville ja mikä on oma keinosi sitä vahvistaa/siirtää?"

Mietin aihetta muutaman päivän. Ja sitten se tuntui niin itsestäänselvältä.

Ylpeys suomalaisiin raaka-aineisiin.

Olemme keskustelleet aiheesta usein Jukan kanssa. On ilo katsoa reissuissa, miten esimerkiksi italialaiset uhkuvat ylpeyttä esitellessään maakuntansa juustoja, viinejä ja hedelmiä. Meillä tulisi korostua enemmän tuo sama ominaisuus. Puhutaan mekin metsiemme aarteista: sienistä, marjoista ja villikasveista ylpeään sävyyn, samoin kuin italialaiset tryffeleistään. Muistetaan mainita lyttänän nauriin olevan maatiainen, kaskinauris. Ollaan ylpeitä poron lihasta, jota ei ihan joka maasta saakaan. Kehuskellaan kaloillamme, eikä kokata "vain" silakasta. Noin niinkuin muutamia esimerkkejä mainitakseni.

Uskon että omassa blogissamme olemme tuoneet esille, miten iloisia ja ylpeitä olemme kotoSuomemme aarteista. Ja teemme niin vastakin!
Kuvassa Jukan ja isänsä Savosta saamia haukia, aloituskuvassa herkullisia haukipullia.

SRE-palkituista ainakin Perjantaikokki ja Pastanjauhajat ovat kertoneet oman arvostettavan kantansa asiaan.

9 kommenttia:

 1. Wow, tärkeä aihe, samaa mieltä!

  VastaaPoista
 2. Nyt tuli asiaa!! Saapasmaassa kaikkea vähänkin alueelle tyypillistä kehutaan aina suuuuuuuuuuurin sanakääntein. Olen alkanut tehdä samoin vastatessani kysymykseen "mitä hyvää teiltä löytyy?". Olen sitä paitsi huomannut, että Suomessa käydessään italialaiset vieraani ovat hulluna tuoresavustettuun loheen ja silakoihin, metsästä poimittuun marjoihin (joille ei ole edes olemassa italinkielisiä nimiä, koska niitä ei täällä ole), erilaisiin sieniin, marjalikööreihin, rahkajälkiruokiin, pehmeään lakritsiin, ruisleipään, poronkäristykseen, mannapuuroon jne. jne. Suomi on pullollaan hyviä raaka-aineita ja niistä tehtyjä ruokia, joita välillä kovastikin kaipailen!!...Eli rinta rottingille, kansalaiset!! :)
  Asiasta kolmanteen; haluatteko käydä noutamassa stylish blog- tunnustuksen sivultani? :) Tiedätte jo, että pidän hurjan paljon blogistanne - kauniit ja värikkäät kuvat, monipuoliset reseptit ja inspiroiva henki viehättävät minua suuresti. Joten onneksi olkoon ja oikein kivaa loppuviikkoa sinnepäin!! :D

  VastaaPoista
 3. Marjapuuro: aika ympäripyöreää, mutta totta :).

  Italiansalaatti: Kyllä täällä rintoja röyhistellään :).

  Tuhannet kiitokset hienosta palkinnosta. Jäädäänpä miettimään...

  VastaaPoista
 4. Hienosti kerrottu.Teiltä olenkin saanut paljon tietoa aidoista suomalaisista raaka-aineista..Tulin eilen takaisin tänne etelään ja jäin kaipaamaan ihania lämminsavustettuja kaloja...

  VastaaPoista
 5. Yaelian: Kuule, näinkin sinut eilen metron rullaportaissa Rautatieasemalla! Yritin viittilöidä ja huudellakin muttet huomannut. Ja minulla taas oli kiire tapaamiseen.

  Ompas hienoa jos olemme voineet tutustuttaa sinut joihinkin raaka-aineisiin, wau!

  VastaaPoista
 6. Hauska haaste teille annettiin, antaa itse kullekin ajattelemisen aihetta. Itse rakastan kalaruokia ja olen samaa mieltä, että suomalaisesta kalasta kannattaakin olla ylpeä. Ja myös siitä silakasta, vaikka se olisikin ainut mitä laitetaan mutta tuskin näinkään on. ;) Samaan hengenvetoon voin toki kysyä itseltäni, että mitä se ruotsalainen (tod.näk. kasvatettu) nieriä poikineen jääkaapissani tällä hetkellä tekee...Ristiriitaista on tämä ihmisen elämä. :)

  VastaaPoista
 7. Kaarina: Minä tarkoitin "vain"-sanalla tässä kohtaa, ettei sanota kokkaavamme vaatimattomasti "vain silakkaa" vaan kokataan rinta rottingilla vaikkapa lähisaariston silakkaa. Tuon tosiaan voi ymmärtää muullakin tavalla, tuon "vain"-sanan.

  Ei näissä silti minusta kannata olla tiukkapipo. Kyllä meilläkin laitettiin juuri viime viikolla kaunista vaaleanpunakylkistä nieriää.

  ETL:n sivulta poimittu lause pistää miettimään lisää: Jos jokainen suomalainen ostaa kuukausittain yhdellä lisäeurolla Suomessa valmistettuja elintarvikkeita, syntyy maahamme 1500 uutta työpaikkaa vuodeksi.

  VastaaPoista
 8. Juu, rinta rottingilla nimen omaan..Olen lueskellut tuota wwf:n kuluttajan kalaopasta aika aktiivisesti viime aikoina ja sisäinen silakanpuolustajani herää saman tien kun epäilen siihen olevan aihetta.. :D

  Aika uskomaton tuo lisäeuron kerrannaisvaikutus!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin