perjantai 11. helmikuuta 2011

Kirjastolainaamisessa on riskinsä + Herkkupintainen lammaspata

Pitkäaikaisille lukijoille lienee tullut selväksi, että lainaamme usein kirjastosta keittokirjoja. Kaiken järjen mukaan sen pitäisi tulla edullisemmaksi, kun maamme loistava lainausjärjestelmä on myöhästymissakkoja lukuunottamatta ilmainen. Muutaman kerran on kuitenkin tullut innostuttua lainatusta opuksesta niin että se sitten on hankittu itsellekin. Hyvä puoli tässä systeemissä tietysti on se, että on rauhassa ehtinyt tutustua teokseen ja kokeilla reseptejäkin.

Viime viikolla Jukka innostui lainaamastaan "Mestarit keittiössä"-kirjasta. Pienen googletuksen jälkeen mies tilasi kirjan Rovaniemeltä netin kautta alle 40 eurolla. Ja niin meille muutti opus, jossa 18 kansainvälistä keittiömestaria opastavat keittiössä touhuamiseen hyvien kuvien ja käsittelyohjeiden kera.

Seuraava lammasohje on kirjan liha-osuudesta, jonka on koonnut Marcus Wareign. Sivuhuomautuksena sanottakoon, että Wikipedian artikkeli miehestä kertoo Gordon Ramsayn toimineen hänen bestmaninaan - suht olennainen tieto eikö?

Ruoka on oivaa sunnuntaipäivälliselle! Vaikka valmistus kestää tovin, voi sen jakaa mukavasti päivälle. Me valmistelimme lampaan jääkaappiin asti ja lähdimme sitten polskimaan. Uimasta tultuamme teimme lampaan nopeasti valmiiski asti ja nautimme pinaatinlehtien kera.

Me laitoimme pataan viininä pelkkää porttia, mutta muuten seurasimme ohjeistusta tarkkaan. Lopputulos oli ihanan maistuva. Kokkailu oli hauskaa kaikkine pilkkomisineen ja kuorimisineen, vaikka meillä tomaatit menivätkin sekaan kuorineen kaikkineen. Tuoksu oli hurmaava, samoin värit! Ennen lautaselle asettamista paistettu pinta tekee lampaasta ryhdikkään rapsakan, tosi maistuvan.
.
HAUDUTETTU KARITSANLAPA
4-6 annosta

2 luullista karitsanlapaa (meillä paloina)
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen
24 kuorittua pikkusipulia
6 luumutomaattia (kuori, poista siemenet ja paloittele malto)
3 valkosipulinkynttä pilkottuna
1 tl juustokuminnsiemeniä
1 tuore chili (halkaise ja poista siemenet)
3 tuoretta rosmariininoksaa
1 dl madeiraa
1 dl portviiniä
2 dl vastapuristettua appelsiinimehua
5 dl kanalientä

viimeistely
oliiviöljyä paistamiseen
1 kokonainen valkosipuli (halkaise poikkisuuntaan)
muutama timjaminoksa
muutama laakerinlehti

Kuumenna uuni 190 asteeseen.

Mausta lihat hyvin suolalla ja pippurilla. Lorauta pannuun oliiviöljyä, anna lämmetä ja ruskista lavat vuorotellen kauttaaltaan. Asettele uunisvuokaan vierekkäin.
Pane kuoritut sipulit ja ja tilkka öljyä samaiselle paistinpannulle. Ripottele ylle suolaa ja anna saada väriä noin 5 minuuttia. Lisää pannuun tomaatit, valkosipuli, juustokumina, chili ja rosmariini. Sekoita hyvin ja lisää lämpöä. Kaada pannuun viini(t) ja kiehauta. Kaada tämä seos uunivuokaan lapojen päälle.
Laita paistinpannuun nyt kanaliemi ja appelsiinimehu. Kiehauta ja lisää vuokaan. (Alkuperäisessä reseptissä tämä liemi lisättiin suoraan uunivuokaan joka oli nostettu liedelle, mutta koska en tiennyt vuokamme kaasuliesikestävyydestä, etenimme näin).

Peitä uunivuoka kevyesti rasvankestävällä voipaperilla. Hauduta ruokaa uunissa 1-1 1/4 tuntia. Käännä lapoja muutamaan otteeseen. Sekoita samalla varovasti kasviksia ja rosmariinia. Karitsa on kypsää, kun liha vetäytyy luilta.

Ota lavat uunista ja anna niiden jäähtyä vuuassa. Siirrä jäähtyneet lavat jääkaappiin (tunniksi).

Leikkaa lavat paloiksi jos ne eivät sellaisia jo ole. Kuumenna muutama lusikallinen oliiviöljyä pannussa. Lisää joukkoon puolitettu valkosipuli, timjamit ja laakerinlehdet. Ruskista liha kovahkolla lämmöllä. Paistamisen loppupuolella lihan pitäisi olla lähes karamellisoitunutta.

Siivilöi sillä välin haudutusliemi, ota kasvikset talteen. Keitä nestettä kunnes se on kastikemaista. Kuori pinnalta liika rasva.  Pane kasvikset takaisin kastikkeeseen ja kuumenna.

Sitten vain lautaselle ja syömään. Kokki kehottaa vielä lopuksi: "Jotta saat lihan syödyksi mahdollisimman tarkoin, tartu siihen lopuksi sormin ikään kuin se olisi kanaa - tämähän on kotiruokaa".
Seuraavana päivänä Jukka teki lampaanlopuista maistuvan salaatin. Bäkäpään lisäksi rouskuteltiin pinaattia, Saloniemen yrttivetaa, porkkanasuiroja ja punasipulia. Kastikkeeksi lorautettiin hyvää oliiviöljyä, balsamicoa ja ripsittiin suolaa sekä rouskittiin mustapippuria. Ja saksittiin ylle ruohosipulia.

7 kommenttia:

  1. Mun pitäis opetella kokkaamaan lammasta, en tiiä itekään miksi jotenkin pelkään sitä. Oon kuitenkin oppinut jo syömään sitä, joten ehkä seuraavaksi tosiaan opin kokkaamaankin :)

    VastaaPoista
  2. Hei, mulle ei ihan selvinny kauanko padan piti olla uunissa?
    Tää resepti menee kokeiluun sunnuntaina :)
    kiitos!

    VastaaPoista
  3. Virpi: Niin pitäis, sillä lammas on hyvää! Mutta raaka-aineen pitää olla sitten hyvää - niinkuin tietty kaikessa :).

    Anonyymi: Pata on uunissa tunnin tai tunnin ja vartin. Meillä oli reilun tunnin ja hyvää oli.

    En tiedä jäähdyttämisen merkistystä tuossa välissä, mutta näin toimimalla tulee ainakin hyvää!

    Tulethan kertomaan mitä tykkäsitte!

    VastaaPoista
  4. Kuulostaa hyvältä! En ole aina pitänyt lampaasta, mutta oikealla tavalla valmistettuna, kuten juuri tässä, herkkuhetki on taattu!! Menee arkistoon ja jonkun sunnuntain ihastukseksi! :) Muistatko tammikuisen artisokkatahnanne? Tein siitä terästetyn version, hyvää oli! Löydät postauksen tältä päivältä. Hauskaa viikonloppua! :D

    VastaaPoista
  5. Italiansalaatti: Kiva jos oli vinkiksi tuosta Pitkän tahnasta!

    Terästetty versio löytyy siis täältä http://italiansalaatti.blogspot.com/2011/02/artisokkatahna-pasta-di-carciofi.html

    VastaaPoista
  6. noniin, resepti oli herkullinen, houkutteli kokeileman, teinkin ohjeiden mukaan, kaapista van ei sattunut löytymään portviiniä eikä madeiraa, laitoin sherryä. Se oli virhe. Mies kyllä vakuutteli että ruoka oli erinomaista, itsellä vaa sherry pisti liikaa läpi. Ei hyvä. Seuraavan kerran portviiniä.

    t.anonyymi baijerista :)

    VastaaPoista
  7. Ompas kiva kuulla kommenttejasi! Nyt tiedän ainakin etten lähde soveltamaan sherryllä, kiitos siitä. Mukavaa että tuli syötyä tuosta huolimatta.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin