tiistai 18. marraskuuta 2008

Tofua paistinpannulla, kahdella eri tavalla


Kuten aiemmissakin tofukokeiluissamme on kerrottu, emme saaneet sitten millään makua kaupoissa yleisesti myytäviin tofuihin. Meille vinkattiin etnisistä kaupoista löytyvää Super Tahoe-tofua, ja jo muuttui ääni kellossa. Ei tofu meillä lihaa korvaa, mutta on mukavaa ja edullista vaihtelua silloin tällöin. Nyt Hakaniemen keikoillamme hamstraamme mukaan paketin tai pari tofua, sillä luimme täältä että sitä voi pakastaa. On kyllä entistäkin huokoisempaa pakkasesta tullessa, joten imaisee tehokkaasti makuja itseensä.

Kanssablogaajamme - meitä huomattavasti kokeneemmat Lettupannulaiset ja Ylimuuli - ovat esitelleet seuraavat tofuruuat meille niin houkuttelevasti, että kokeiltava oli! Oikein maistuvia, hyvin erilaisia sapuskoja. Näillä tofu uppoaa asiaan vihkiytymättömällekin eli siis meille(kin).

Tämä kuva edustaa Lettupannulaisten ja Kurpitsamoskan suosittelemaa appelsiini-seesaminsiementofua, joka on alunperin kotoisin Love like a vegan-blogista. Sanoisinpa että parasta tofua tähän asti!

Me söimme appelsiinitofumme jäävuorisalaattipediltä, jossa oli myös appelsiineja, kevätsipulia ja päärynää. Tofu sopi loistavasti päärynän kanssa, että sitä ensi kerralla vielä enemmän. Nam!

Appelsiini-seesaminsiementofu
2 hlölle

1 kananmuna
0,3 dl seesaminsiemeniä
0,3 dl maizenaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
250 g eli puolikas Tahoe-tofupaketti
0,3 dl rypsiöljyä
1,2 dl appelsiinista puristettua mehua (1 mehukas appelsiini)
1 rkl soijakastiketta
1 rkl (vaahtera)siirappia tai hunajaa

Sekoita kananmuna, seesaminsiemenet, maizena, suola ja mustapippuri. Pilko tofu paloihin (mieluummin suuriin kuin pieniin, niin niitä on helpompi paistaa yksi puoli kerrallaan). Kieritä tofupalat seesaminsiemen-kananmunaseoksessa. Kuumenna rypsiöljy pannussa. Lisää tofupalat varovasti. Jos et saanut seosta kauhean hyvin kiinnittymään tofupaloihin, lisää nyt loppu seos pannulla ruskistuvien tofujen päälle. Paista kullanruskeaksi, käännä, ja paista toinenkin puoli. Kun tofut ovat paistuneet, siirrä ne kulhoon odottamaan.

Kuivaa pannu öljystä. Sekoita appelsiinin mehu, soijakastike ja siirappi tai hunaja. Keitä seosta joitakin minuutteja, kunnes liemi muuttuu siirappimaiseksi. Lisää tarvittaessa hieman maizenaa. Kun seos on siirappimaista, lisää seesaminsiementofut. Sekoita muutamia minuutteja.

Tarjoile lisäkkeenä riisiä, salaattia, couscousia, quinoaa, höyrytettyjä kasviksia...mitä nyt mieleen pälkähtää!

Tämä kuva taas on Ylimuulin Tavan Toufusta, jota hän mainosti helpoksi, arkiseksi ja maukkaaksi. Vähän kuin pyttis muttei sinne päinkään :). Tofu on tässä ruuassa helposti lähestyttävässä muodossa, nimittäin pienenpieninä paloina, jolloin ne maustuvat todella hyvin.
Meillä tätä ruokaa on tehty jo kahdesti. Ensimmäisellä kerralla idut otettiin tölkistä, seuraavalla kerralla tuoreina pussista. Suosittelemme lämpimästi tuoreita! Raikkaus on aivan toista luokkaa kuin tölkistä. Pavut jätimme ohjeestä pois. Kuvassa tofuruuan kanssa lymyilee ananaspitoista porkkanaraastetta ja ehkäpä couscousia. Tekohetkestä on vierähtänyt jo tovi, enkä ihan varma ole.

Kommenteissa Muulin sivulla mietiskeltiin, josko varsiselleri, kikherneet, vesikastanjat, pähkinät, paprikat...sopisivat sekaan. Ei kun varioimaan!

Tavan toufu
2 henkilölle

n. 250 g Super Tahoe tofua
2-3 valkosipulinkynttä
loraus soijaa
1-2 rkl ketsuppia
reilusti ituja

Pilpo valkosipuli ja pyörittele sitä pannulla kuumassa öljyssä. Pilko tofu pienenpieniksi kuutioiksi. Lisää pannulle. Paistele valkosipulin kanssa tovi ja lisää sitten loraus soijaa varovasti. Lisää joukkoon ketsuppi ja anna lämmetä. Tee annos lautaselle ja lisää päälle ituja. Nauti sellaisenaan tai lisukkeiden kera.

18 kommenttia:

  1. Meillä tuo appelsiini-seesaminsiementofu on myöskin ollut kokeilulistalla. Näytti niin herkulliselta jo Lettupannussa ja teidän viritys ei jää kakkoseksi. :) Ollaan vaan odoteltu että päädyttäisiin oikean tofun apajille, mutta jotenkin se Hakaniemessä pysähtyminen jää kun aina on kiire joko keskustaan tai kotiin... Pitää yrittää tsempata, jos mekin sitten pääsisimme kunnolla tofun makuun :)

    VastaaPoista
  2. Petra: kannattaa kyllä kokeilla! Lettupannulaiset tekevät muistaakseni "tavallisen" kaupan tofusta, joten kannattaa sitäkin kokeilla. ei tiedä osuisiko omaan makuhermoon. tuo Tahoe on vaan parempaa meidän mielestä ja hurjan halpaakin -> 1,50e/500g.

    voisi mennä kyllä kanapalojenkin kera tämä kuorrute, ensin varmaan tarvitsisi kieritellä kanat vehnäjauhoissa että kananmunaseos tarttuu.

    VastaaPoista
  3. Onpa kaunis annos tuosta appelsiini-seesaminsiementofusta!
    En ole koskaan käyttänyt tofua - eikä ole kyllä ollut aiemmin mitään mielitekoakaan siihen suuntaan, mutta tuo näytti kyllä niiiiin hyvältä että pakkohan sitä on piakkoin kokeilla!

    Me asumme tosin Jyväskylässä, joten ei ole hajuakaan millaiset valikoimat täältä löytyy. Nyt siis vain kyselemään ja etsiskelemään, kiitos vain ideasta!

    VastaaPoista
  4. masu: kiva että innostuit! maistele ihmeessä tämän tofun kanssa sitten päärynää, me tykkäsimme yhdistelmästä hurjasti!

    huomasin muuten ihan alkuperäiseen reseptiin mentäessä (Martha Stewartin sivuille, Love like a vegan-blogin linkittämänä) että tämä seos oli tehty alunperin kuorruttamaan jättikatkarapuja - ei varmasti pöllömpää sekään!

    VastaaPoista
  5. Minulla myöskin roikkuu tuo appelsiini-seesaminsiementofu kokeilulistalla. Herkullisen näköistä tämä teidänkin versio! Itse en olekaan tuota Tahoe-tofua kokeillut, mutta siis mitähäh, onko se tosiaan noin edullista? Mulle tulikin piakkoin lähtö etniseen kauppaan, tuohan on ihan törkyhalpaa verrattuna normikaupan versioon :)

    VastaaPoista
  6. sanna: kiitos! jees, ainakin ViiVoanissa tuote maksaa tuon verran. kerrankin tuote joka on omaan makuun parempaa kuin vastaava kalliimpi ;) monesti menee toisin päin, valitettavasti.

    VastaaPoista
  7. Minä olen tehnyt aplaritofua jo monesti ja tavan toufua tietysti! Tällä hetkellä teen yleisimmin uunissa tofu"pihvit" ja tempestä sitä murenaa. Kylä toimii, esim. "liha""peruna"soselaatikossa eli soseutettujen juuresten seassa :-D

    IHANAA kun Tahoe on niin ekonomista.

    VastaaPoista
  8. sun keittiössä kyllä kaikki menee uusiks, jopa lihaperunasoselåda - ja hyvä niin!

    ekonomisuus on kyllä tervetullutta, varsinkin kun kokkailee välillä tuollaisia strutseja ja muita. pysyy talous ikäänkuin tasapainossa.

    VastaaPoista
  9. Hehehhe... Niin, ei sitä itse tule niin ajatelleeksi, mutta ehkä se on totta, että perinteet saavat hiukan kyytiä... Mutta aika vähän, eiks perunakin ole niinkuin juures? :-D Ja tempe lihaa!

    Eilen tein helkkarin helkkarin helkkarin hyvää makaronilaatikkoa ilman makaronia, oli Lihansyöjästä parempaa kuin makaronilaatikko tavan versiona. Että kokeileminen kannattaa, vaikka välillä tulee epäusko kesken kokkailun :-D

    Mutta niin on teilläkin mielenkiintoiset menut aina, en tiedä, mistä aina keksittekin kokeilla niin hienoja ja erikoisia virityksiä. :-) Mikä on teidän suokkikeittokirja? Ja kuka tv-kokki?

    VastaaPoista
  10. kiitos Muuli kehuiluista. täytyy kyllä sanoa että koemme itsemme aika taviksiksi täällä blogimaailmassa. olen myös itse ajatellut, että viritelmämme ovat melkoista sillisalaattia (siis äärestä laitaan), mutta mitäs tuosta. se on meidän keittiötämme se!

    suosikkikeittokirja tällä hetkellä on Ruokamaailma (varsinkin Pastapään kohdalla), mutta se vaihtelee. Blogimaailma on minulle tällä hetkellä innoittavin lähde, myös sinun blogisi ;) ja Vivi-Annin Keittiössä.

    tv-kokeista mieluisin on tietysti Veera ;). Henri Alenkin on ihku. me emme vaan katso telkkaria, joten olemme tämän hetken kuvioista aika pihalla.

    mitkäs sun vastaavat lempparit on?

    VastaaPoista
  11. siis toi Vivi-Ann Sjögrenin kirja Vivi-Annin keittiössä. oli ehkä hiukan epäselvä lause tuossa yllä.

    VastaaPoista
  12. Oi, teillä on ihanat kirjat hyllyssä, molemmista olen haaveillut! Mä en ole Veeraa telkkarissa nähnytkään, katson myös kovin vähänlaisesti telkkaria. Mutta jos katson, niin Nigella ja Tina ovat kärkeä tv-kokeista. Tosin vaihtelu on poikaa, viihdyn myös miespuolisten kokkien kokkailujen ääressä. En tosin kaikkien. Jos painopiste on kokonaisena grillattavissa sioissa, riistassa tai itse kalastetuissa simpukoissa voi jäädä kiinnostukseni hiukan ohkaiseksi :-D

    Keittokirjoista ei ole nyt yhtään tiettyä hottia, mutta selailen monia omistamiani. Samoin lehtiä. Ja blogeja ja nettiä ylipäänsä. Eniten olen lähikuukausina tehnyt ruokaa omasta Monkeystani, mikä naurattaa minua aina ;-)

    Ettekä te ole taviksia nähneetkään, härreguud, kaikenlaisine menuinenne ja kattauksinenne ja koko raaka-ainekirjon perusteella! Enpä tiedä, kuinka monessa lapsiperheessä kokataan noin kunnianhimoisesti rakastavasti paneutuen. Vau.

    VastaaPoista
  13. Hei, jätämpä minäkin muutaman sanaisen tänne kiittämällä hyvästä tofuvinkistä. Lauantaina olisi reissu Helsinkiin niin voisinkin siiheksi ottaa selvää voiko tofua esim. pakastaa. Kuulostaa kyllä julmalle että tavan kaupoissa myytävä tofu on niin paljon kalliimpaa, ja vielä jää maussa kakkoseksi halvemmalle :i

    Täytyykin ruveta pitämään silmät ja korvat auki tofu- ym.reseptien suhteen joulupöytää ajatellen..

    VastaaPoista
  14. anis: kiva kun jätit kommenttia. ilahduttaa kovasti!

    Tahoe on kyllä huippuhalpaa. Kurpitsamoskan Mari kyllä vinkkasi, että silloin lienee ongelmia tuon ekologisuuden kanssa, mutta tästä en tiedä enempiä.

    tofua voi siis pakastaa. olemme itse pakastaneet sitä puolitettuna, siis 250 gramman annoksina. tofu imee itseensä vielä paremmin mausteita pakastuksen jälkeen.

    onnea tofunmetsästykseen! suosittelen samalla vilkuilemaan ympärilleen etnisissä. mausteet ja monet muut ainekset ovat tavan kauppoja edullisempia.

    VastaaPoista
  15. Nam!
    Tofu on hyvää, ja tämä ruoka näyttääkin kyllä todella herkulta.
    Appelsiini kuulostaa jännältä tofuun yhdistettynä, mutta uskoisin sen kyllä sopivan yksiin ihan hyvin. :P
    Voi kumpa voisikin tilata vaikkapa netin kautta tuota hyvää tofua.. Kaupan valmiit kumitofut kun ei oikein uppoa.

    VastaaPoista
  16. Insanity_: ei ne kaupan tofut uppoa meillekään :(. harvoissa asioissa ronklaamme mutta tässä kyllä.

    kokeilin tuota samaa päällistä jättikatkisten kanssa, mutta täytyy sanoa että yllätyksekseni tofun kanssa maistui paremmin. nam!

    VastaaPoista
  17. Kiitos reseptistä! Tästä tuli kyllä aivan käsittämättömän hyvän makuista. Yleensä kun tuntuu, että kaikki omat kokkaukset maistuu samankaltaiselta. Tätä tulee tehtyä varmasti pian uudestaan.

    VastaaPoista
  18. me-astray: kumpaakokeilit vaiko molempia? kiva joka tapauksessa että maistui! ja todella mukavaa että palasit siitä kertomaan.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin