tiistai 15. kesäkuuta 2010

Elämäni ensimmäinen viinitasting

Eilen oli niin mielenkiintoinen ilta, että työkaverini ovat tänään saaneet kuulla (yli)riittävästi aiheesta töissä. Ja nyt haluan jakaa kiintoisan aiheen teidän kanssanne, samalla kiittäen tästä hienosta mahdollisuudesta.

Pääsin Decanterin kutsumana Maximilian J. Riedelin luotsaamaan viinitastingiin Helsinkiin. Jännitin etukäteen, osaanko erottaa makuja ja sävyjä tai ylipäätään ymmärtää hienouksien päälle mitään. Huojennukseni oli suuri kun miellyttävästi esiintynyt Riedelin johtohahmo kertoi hyvin selkeästi miten edetään ja mihin kiinnittää huomiota. Hän antoi esimerkiksi niinkin konkreettisia neuvoja, kuin että viinilasin pitää osua rilleihin tuoksua aistiessa - näin syvälle lasiin nenä pitää upottaa.

Viinitastingin tarkoitus oli maistella samaa viiniä monista eri laseista, jotta huomio kiinnittyy siihen mikä merkitys lasilla on viinin tuoksuun ja makuun. Olin hyvin yllättynyt miten suuria erot lopulta olivat!

Maisteltavana oli kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä. Suurimman vaikutuksen minuun teki Drouhin Oregon Pinot Noir 2006. Sitä maisteltiin ensin Riedelin valmistamasta Pinot noir-lasista. Sitten viini kaadettiin Riedelin valmistamaan Chardonnay-lasiin, jonka tasting-isäntämme mainitsi punaviinintappajaksi. Näin todella oli. Omassa lasissaan runsastuoksuinen viini menetti nyt vähintään puolet tuoksustaan ja maku väkevöityi huomattavasti. Pehmeys ja tasapainoisuus vaihtuivat kovuuteen. Sitten viini kaadettiin tavalliseen muovipikariin, jollaisesta joskus viiniä ostaessa maistatetaan asiakasta. Pinot noirin tuoksu hävisi tyystin ja maku latistui täysin. Myös jälkimaussa oli suuria eroja.

Oikeanlainen viinilasi hapettaa viiniä riittävästi ja ohjaa viinin oikeaan kohtaan kieltä. Pinot noir lasi ohjaa sen esimerkiksi kielen kärkeen, kun taas Chardonnay-lasi tuo viinin ensin keskelle kieltä josta se leviää tasaisesti kielenreunoille.

Riedelin ajatus siis on, että tietylle rypälelajille pitää olla oma lasinsa. Silti esimerkiksi kookasta, leveää Pinot noir lasia kehotettiin kokeilemaan myös shampanjalle.Nyt esitellyt uutuuslasit olivat Vinum XL sarjaa. Suuri koko johtuu Maximilian J. Riedelin mukaan siitä, että viineissä on nykyään enemmän alkoholia, joka vaatii taas kookkaammat lasit. Ja suuremmat lasivitriinit, sanon minä.
Tastingissä puhuttiin myös lyhyesti decantoimisen tärkeydestä: jos haluat nauttia hyvää viiniä illallisella, avaa pullo ennen töihin lähtöä. Decantoimista kaipaavat herra Riedelin mukaan niin valko- ja punaviinit kuin shampanjatkin. Kuvassa Maximilian J. Riedel esittelee suunnittelemaansa, äitinsä mukaan nimettyä Eve-decanteria, joka oikein käytettynä osasi annostella juuri sopivan määrän viiniä lasiin.

Ilta jätti poltteen ostaa laseja kaapintäydeltä tastingistä saamani neljän seuraksi (vähitellen!) mutta lienee viisasta edetä herra Riedelin suositusten mukaan: mieti mitä rypälettä itse mieluusti juot ja mistä puolisosi pitää. Aloita näistä laseista.

Kokkaavat siskot olivat käyneet hieman erilaisessa Riedelin tasting-tilaisuudessa aamulla. Heidän päivästään juttua löydät täältä. Avaruusasema-blogin pitäjät tapasin taas samaisessa tilaisuudessa jossa itse olin, heidän versionsa illasta löytyy täältä.

4 kommenttia:

 1. Tosi mielenkiintoiselta tapahtumalta kuulostaa.Olen ollut joitakin kertaa vastaavissa tapahtumissa,ja aina niistä oppii jotain uutta.

  VastaaPoista
 2. Yaelian: Oli kyllä hurjan mielenkiintoista. Olen tosi aloittelija viinien suhteen, joten tämä avasi silmiäni ja makuaistiani melkoisesti!

  Oli ilo huomata että viinien tuoksu ja maku oli paljon helpompi aistia oikeista laseista. En ole aiemmin välttämättä löytänyt luonnehdintojen sävyjä, mutta ehkä se onkin johtunut lasista? (tai viinin lämpötilasta tai decantoimattomuudesta). Joka tapauksessa nyt Jackson Estate Sauvignon Blanc 2009 hämmästytti tomaattisella tuoksullaan ja Château Carsin Cuvée 2005 nahan tuoksulla - muiden tuoksujen muassa.

  Esitellessäni illan antia Jukka totesi ilokseni: "Joko hankitaan ne toivomani ohutjalkaiset, kunnon viinilasit". :)

  VastaaPoista
 3. Kiva kuulla, että tykkäsit! :)

  Viinien maailma on niin kiehtova, aina on uutta oppimista. Ja viinin ja ruuan yhdistäminen se vasta hauskaa puuhaa onkin...

  -Essi / Decanter

  VastaaPoista
 4. Oli Essi todella mielenkiintoista! Edelleen kiitän lämpimästi tästä hienosta elämyksestä ja ajattelua sekä makua avartavasta kokemuksesta! Oli ilo huomata, että hyvin niukoilla esitiedoilla ja -taidoilla pääsi mukaan - tämä madalsi huomattavasti kynnystä osallistua vaikkapa viinikurssille.

  Taidamme pitää pientä tastingiä Jukan kanssa lauantaina ja saapua sitten Decanteriin viinilasikaupoille.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin