perjantai 25. kesäkuuta 2010

Teesavustettu lohi limehakkeluksella

Teelehtien käyttö savustuksen yhteydessä oli meille ihan uusi, mielenkiintoa herättävä juttu. Päätimme pistää moisen testiin hetimiten kun sen uusimmasta Maku-lehden numerosta 3/2010 hoksasimme. Tätä lohta on tehty nyt jo kahdesti, sillä tykästyimme sen savunmakuisuuteen, jota raikasti mainiosti päälle aseteltu limehakkelus chileineen.

Tee maistuu kalassa etenkin jälkimakuna. Paul Svenssonin alkuperäinen resepti suositteli rooibosteetä, me käytimme ensimmäisellä kerralla vihreää-, jälkimmäisellä savustuskerralla mustaa teetä. Molemmat koimme toimiviksi.

Savustuslaitteena meillä toimii grilliin pantava savustuslaatikko. Jukka on mestaroinut tätä alaa, kuten kaikkea grilliin liittyvää. Savustamisen vaikeutena tuntuu olevan oikean lämpötilan aikaansaaminen, oikean lastumäärän lataaminen ja tietysti sopivanpituisen savustusajan löytyminen. Hommaan oman lisänsä tuo tietysti aina kokkaukseen liittyvä raaka-aineiden tuoreus ja laatu. Haastavuuksista huolimatta savustusharjoittelut ovat menneet oikein mainiosti, joskin Jukka itse kritisoi pienimuotoista kitkeryyttä, joka tullee liiallisesta lastumäärästä.

Me olemme tarjonneet kalaa alkupalana tai muun ruuan lisukkeena, jolloin siitä on riittänyt noin kuudelle-kahdeksalle henkilölle.
TEESAVUSTETTU LOHI LIMEHAKKELUKSELLA

n. 700 g lohta fileenä
1 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa
2 limettiä
reilu 1 dl leppälastuja
1 dl teetä
pala punaista chilipalkoa
2-3 rkl oliiviöljyä

Sekoita veden joukkoon suola ja hyvin pestyjen limettien kuoret raastettuna.

Upota lohifileet mausteveteen 15 minuutiksi.

Levitä leppälastut ja teelehdet savustuslaatikon pohjalle. Laita päälle ritilä, jonka päälle voit laittaa kalafileen. Savusta kypsäksi kalan paksuudesta riippuen noin 20 minuuttia.

Silppua chili ja käsittele limetit kuorettomiksi. leikkaa hedelmäliha paloiksi, sekoita joukkoon chilisilppu ja loraus oliiviöljyä.

Laita lohi tarjoiluastiaan, lusikoi päälle limehakkelus ja koristele kuten haluat. Meillä koristeina toimivat kuvassa kauniin lilat ruohosipulinkukat.

4 kommenttia:

 1. Olen käyttänyt teetä leivonnassa ja sen sellaisessa,ja kivasti on toiminut.Ai miten ihanan näköistä lohta! Ja juhannusterveiset täältä Helsingistä!

  VastaaPoista
 2. Yaelian: Kiitos! Jussiterkut takaisin Nummelasta.

  Miten kiireinen aikataulu sinulla on? Olisi meinaten aika mielenkiintoista tavata meillä tai vaikkapa kaffeella Hesassa viikonlopun aikana! Miten olis?

  VastaaPoista
 3. Ei kauhean kiireinen nyt lähiaikoina.Oliskin tosi kiva tavata. Vaikka huomenna tai miten sopii? Kaffeella Helsingissä kuten mainitsit? Puhelinnumeroni on 040-3601799

  VastaaPoista
 4. lähetin juuri viestiä Yaelian! oliskin kiva treffata!

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin