torstai 17. kesäkuuta 2010

Sormisyötävä uudesta perunasta, savumuikusta ja friteeratusta nokkosesta

Palataanpa vielä blogitapaamiseen hetkeksi ja nautitaan sormin pieni pala paahdettuja uusia perunoita, maustettua smetanaa, savumuikkuja ja friteerattua nokkosta yhdellä suupalalla. Vaikka ohjeistus onkin melkein jo tuossa, ansaitsee tämä herkku oman postauksensa. Kokeiluerästä tuli nimittäin tosi maistuvaa ja se keräsi kehuja yhdeltä jos toiseltakin. Mietin tuossa itsekseni että tämä olisi oivallista tarjottavaa Juhannuksena vaikka jonkun kuohuvaisen keralla.

Annoksesta tulee 30 valmista annosta
Laita 15 pestyä uutta perunaa pellille. Lorauta ylle runsaasti öljyä ja runsaasti suolaa. Ripsi päälle vielä yrttiä, meillä nyt tuoretta tilliä. Sekoita. Paahda 200 asteisessa uunissa välillä käännellen kunnes potut ovat kypsiä ja kuoreltaan rypistyneitä. Tähän menee puolisen tuntia. Jäähdytä perunat ja halkaise pitkittäin päin, jolloin pystyssä pysymisen mahdollisuus nousee huomattavasti.

SEKOITA SMETANATAHNA VALMIIKSI

Pieni ruohosipulia ja tilliä ihan silpuksi. Laita 200:an grammaan smetanaa mausteeksi valkopippuria, suolankukkia, sokeria ja yrttisilppua. Kaikkia mausteita tulee hyppysellinen, yrttisilppuja noin ruokalusikallinen kumpaakin. Maistelemalla saat oman makuisesi tahnan. Huomioi että potut ja kalat ovat myös hyvin suolaisia.

PERKAA KALAT

Savumuikut ostimme valmiina Nummelan torin kalakauppiaalta. Minä poistin vain pään ja pyrstön pilkkoen kalan paloiksi, Jukka poisti myös ruodot. Tee kuten tykkäät tai viitsit.

Juuri ennen tarjoilua friteeraa huuhdellut, talouspaperien välissä kuivatut nokkosenlehdet, joita soisi olevan yhtä paljon kuin tulevia potunpuolikkaita. Lämmitä rypsiöljyä pienessä kattilassa 140 asteiseksi. Oikean lämpötilan saavuttaminen on helppoa digitaalisen paistolämpömittarin avulla. Nakkaa öljyn sekaan lehtiä ihan sinällään. Nosta lehdet pinseteillä pois parin minuutin kuluttua, kun ne ovat saaneet öljystä kiiltävän pinnan ja läpikuultavuutta itseensä. Laita nokkosenlehdet kuivumaan talouspaperin päälle hetkeksi.

SITTEN VAIN KOKOAT SUUPALAT

Perunanpuolikkaan päälle smetanaa, tähän savukalaa ja koko komeuden ylle friteerattu nokkonen.

6 kommenttia:

  1. Ihana Suomi-naposteltava! Uusiperunanapesteltava-ideaa on helppo monistaa muillakin täytteillä. Ensi viikonloppuna lähdetään landelle ja tuon sieltä nokkosia tuliaisina :)

    Jenni liemessä

    VastaaPoista
  2. Monistettavuus on helppoa, totta!

    Tuo landelta iso nippu sitten. Yrttien tapaan villivihreätkin pärjäävät tuoreena jääkaapissa kosteiden keittiöpyyhkeiden välissä viikonkin.

    Meillä on jo toinen satsi nokkosia kuivaamassa uuniritilän yllä pikkutilassa jääkaapin päällä. Kuivattuja nokkosia voi sitten murustella vaikka lettutaikinan sekaan - eipä tarvitse ensi talvenakaan ostaa pakastepinaattia lettuja varten.

    VastaaPoista
  3. Etpä huijannut kun ohimennen mainitsit tänne tulevan herkkunapoja. Ihkun oloisia. Friteerasttu nokkonen on kyllä jotain, mitä pitää kokeilla.

    VastaaPoista
  4. Nämä oli hurjan herkullisia. Olisin voinut napostella enemmänkin, mutta onneksi loppuivat. :) Ei olisi muuten jäänyt sijaa pääruoalle.

    VastaaPoista
  5. Nelle: Mä en huijaa (ruoka-asioissa) koskaan. Vakavalla aiheella EI pelleillä ;).

    Friteeratut nokkoset on ihania, ja ylihelppoja. Kokeile ihmeessä.

    Rauna: Nyt olen sun kanssa täysin samaa mieltä (toisin kuin oman blogisi uusimmassa postauksessa ;) http://kannatkattoon.blogspot.com/2010/06/taluttamisen-tasa-arvosta-ja.html.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin