lauantai 12. kesäkuuta 2010

Juustoinen keitto varhaiskaalista siankärsämöllä maustettuna

Villivihreisiin tutustuminen jatkuu siankärsämöllä.

Tuo helposti tunnistettava joka paikan horta on maistunut meillä aiemmin salaateissakin pihatähtimön parina. Nuorena lehdet ovat pehmeän maukkaita, mutta kasvaessaan muuttuvat melkein piikikkäiksi suussa.

Nyt kuivasin kasvia, jolloin sain siitä maustetta. Kuivattua siankärsämöä ripsittiin keiton mausteeksi. Keitosta erottui kyllä ennalta tuntematon maku, pikanttina lisänä. Perheemme aikuisväestö piti keitosta kovasti!

Palannemme siankärsämöön vielä tuoreena, sillä sen sanotaan sopivan hyvin lampaanlihan kumppaniksi. Tuoreena kasvin kausi jatkuu kesäkuun lopulle, aikaan ennen kukintaa.

Pohja keittoon saatiin Eeva Salosen Ruokatorstai-opuksesta, joskin lisäsimme keittoon viiniä ja kirveli vaihtui siankärsämöksi.

KESÄINEN KAALIKEITTO SIANKÄRSÄMÖLLÄ MAUSTETTUNA

350 g varhaiskaalia
2 rkl öljyä
2 lehtisellerin vartta
3 valkosipulinkynttä
6 dl vettä
1 dl valkoviiniä
1 kasvisliemikuutio
125g voimakasta sulatejuustoa
1 ½ tl siankärsämöä kuivattuna

Kuullota kaalisuikaleita öljyssä kattilassa. Leikkaa sellerinvarret ohuiksi paloiksi. Pieni kuoritut valkosipulinkynnet. Lisää nämä kattilaan ja kuullosta hetki.

Lisää nesteet (tai 7 dl vettä) ja liemikuutio. Paloittele juusto kattilaan ja keitä kunnes juusto on sulanut sekä kasvikset pehmenneet.

Soseuta keitto ja mausta siankärsämöllä.

6 kommenttia:

 1. Kiva lueskella näistä villiyrttien käytöstä:-)

  VastaaPoista
 2. Minustakin on kiva lukea näistä luonnon aarteiden keittiökäytöistä! Ja keitto näyttää hyvältä.

  Tekisi vain mieleni nimetä kaunis siankärsämö uudestaan... Miten olisi vaikka akilleentuhatlehti latinalaisen nimen mukaan ;)

  (p.s. linkki ei toiminut)

  VastaaPoista
 3. Ihania juhlia sinne täältä saaritosta!

  VastaaPoista
 4. Oi, taas luonnonläheistä kokkausta! Mekin keräsimme nokkosia talteen ja niistä olisi tarkoitus saada aikaan ainakin lättyjä jossakin vaiheessa. Nokkosen ravintoarvo on huima; 3 kertaa parempi kuin pinaatin ja tuplasti porkkanan verran!

  VastaaPoista
 5. Blogissamme on haaste teille. :)

  VastaaPoista
 6. Kiva kuulla pinea ja Yaelian ttä nämä meidän aika vaatimattomat villiyrttikokeilumme kiinnostavat :).

  Akilleentuhatlehti olisikin paljon kauniimpi nimi. Olen aina pitänyt siankärsämön kukan ulkonäöstä, mutta kesäkukkakimppuihin ne ovat olleet monesti sitkeitä ja haavoja aiheuttavia poimittavia.

  kiitos huomautuksesta pinea, kojataan asia!

  Nelle: kiitos kaunis! juhlinta maistui :)!

  Dea: Minäkin keräilin nokkosia kuivaten niitä talven varalle. Viime talvena kuivattu nokkonen päätyi pääosin vain lettuihin murustettuna, mutta pinaattia ei sitten pakastettuna tarvinnutkaan ostaa.

  Haaste onkin aika haastava...

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin