maanantai 14. kesäkuuta 2010

Kombukuha eli kobujime

Joskus tulee vastaan reseptejä, joista innostuu välittömästi. Tämä oli sellainen.

Törmäsin kombulla maustettuun kalaan Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa. Reseptin yksinkertaisuus ja helppous yhdistettynä eksoottisuuteen kiinnosti. Kala nautitaan raakana ja ainoa maku tulee kombu-merilevän pintakosketuksesta levän ollessa puristettuna painon alla kalaa vasten. Tämä maku on sitä paljon puhuttua umamia.

Onnekseni Jukka oli juuri reseptin bongatessani Japanissa, joten pistin sähköpostilla kauppalistaan vielä kombu-merilevää. Tokyokanistakin levää kyllä saa, jos Helsingissä heiluu.

Suosittelemme matovaaran takia käyttämään tuoretta merikalaa. Kuhan ostimme Nummelan torilta. Myyjä kertoi fileoidessaan kalan päätyneen kojuun kalastajalta, joka oli sen kalastanut samaisena aamuyönä.

KOBUJIME

kombu-merilevää
tuoretta (vaaleaa) kalaa, meillä merikuhaa

soijaa
(wasabitahnaa)

Puhdista merilevät puhtaalla kankaalla. Näin mahdolliset epäpuhtaudet poistetaan antamasta huonoa makua.

Levitä puhdistetut leväpalat kalafileiden päälle. Itse laitoin varmuuden vuoksi molemmin puolin.
Laita jääkaappiin painon alle tekeytymään.

Anna kalojen maustua ainakin 3-6 tuntia. Poista pehmenneet levät (niitä ei syödä) ja pilko kala annospaloiksi. Meillä kalapalat tarjottiin luomusoijan kanssa, mutta wasabitahnaakin suositellaan. Minusta vahva wasabi olisi peittänyt liiaksi kalan hienoa makua.
Tästä saisi mainion alkupalan kesäiselle aterialle.

7 kommenttia:

  1. Hitsi, pitäisköhän käväistä tokyokanissa... :)

    VastaaPoista
  2. Nelle suosittelen käymään! Maku oli mietoudessaan hieno!

    VastaaPoista
  3. Täällä saa hyvin kombua terveys-ja aasialaiskaupoista.Ehdottomasti menee kokeiluun jossain vaiheessa,tosin kala varmaan tulee olemaan joku muu.Kävisköhän tuohon myös lohi?

    VastaaPoista
  4. Yaelian: Anu Hopiakin oli kokeillut juurikin lohella onnistuneesti, mutta hänen ystävänsä Masahiro Kimura oli sanonut tekniikan olevan parhaimmillaan vaalean kalan kanssa. siksi halusin kokeilla kuhalla.

    VastaaPoista
  5. Nelle, tietysti pitää.

    Kombu-kuha oli todella upeaa eikä upeutta vähennä se, että kuha on minulle täkäläisten vesien himoituin kala.

    Ajatus noin valmistetusta lohesta ei oikein sytytä sillä über-tuoreen lohen itsensä suussasulavuus ja ominaisuusmaku peittänee hennon valmistustavan alleen. Kokeilematta ei tietenkään voi tietää.

    VastaaPoista
  6. Totta, kokeilematta ei tiedä sopiiko omaan makuun.

    Minäkin tykkäsin kuhasta näin valmistettuna kovasti. Onneksi liki on hyvä kalakauppias, joskin vain keskiviikkoisin ja lauantaisin.

    VastaaPoista
  7. Huomasin vasta nyt tämän postauksen, joka oli jostain syystä livahtanut multa kokonaan ohi (yleensä luen teiltä kaikki). Onpa hauska kuulla, että kokeilu onnistui ja juttu toimi. Minun hermoilla aina vain kokeillaan jonkun konseptin toimivuus, enkä koskaan jaksa paneutua reseptin hiomiseen:-P Pistän Masahirollekin tiedon, että hän onkin nykyään kulinnääriambassadööri Suomen ja Japanin välillä;-)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin