
keskiviikko 30. kesäkuuta 2010
Hae kirves, meille tulee vieraita!

tiistai 29. kesäkuuta 2010
Grillissä paahdettuja kasviksia

Kaukalossa on grillattu erinäisiä vihanneksia öljyttynä ja suolattuna jo useamman kerran. Itse rakastan näin valmistettuna munakoisoa, herkkusieniä ja sipuleita, lapset taas rouskuttavat mieluiten porkkanaa. Jukan herkuksi arvelisin paprikan. Sieniä tai munakoisoa ei huononna muuten yhtään, jos sekaan lorauttaa soijaa!
Joka tapauksessa tämä on helppo ja yksinkertainen tapa valmistaa iso läjä kasviksia samalla kun muut grilliruuat kypsyvät vieressä.
sunnuntai 27. kesäkuuta 2010
Jussi ei mennyt niinkuin piti

Perjantain päivällismenu koostui melko tutuista aineksista, kuitenkin pienellä uudella yrityksellä. Lopputulos hyvä.
Alkuun nautimme yrttistä smetanaa savusiikapaloilla ja friteeratuilla nokkosilla. Alustana toimivat paahdetut perunat tai saaristolaisleipäpala. Molempi hyvä!

Ennen pääruokaa perheemme miespuolinen väki esitti sirkus Florentinon inspiromana taikaesityksiä ja pelleohjelmia. Ohjelma oli menestys, joskin myös pienimmässä katsojassa pelokkuutta aiheuttava peruukkeineen kaikkineen.
Pääruokana tarjottiin grillissä viipynyttä, etukäteen viinillä ja mm. sitruunatimjamilla marinoitua lampaanjalkaa, sekä Nelleltä innostuksensa saanutta fenkolimascarponerisottoa. Nyt risottoon siis freesattiin aluksi pilkottu fenkoli ja lopussa lisättiin puoli purkkia mascarponea. Parmesaanirisottoihin tottuneena tätä versiota oli aika hankala saada suolatasapainoon, mutta siinäkin onnistuin lopulta aika hyvin.


Jälkiruuaksi kahvin ja konjakin kanssa vatsanpohjalle mahtui vielä kirsikkakakkua. Ilta jatkui mukavan rupattelun ja lasten leikkien merkeissä, kunnes nukkumatti korjasi koko porukan sänkyihin.









Tunnisteet:
*possu,
blogitapaamiset,
juhlat,
kasvisruoka,
menu,
risotto
perjantai 25. kesäkuuta 2010
Teesavustettu lohi limehakkeluksella

Tee maistuu kalassa etenkin jälkimakuna. Paul Svenssonin alkuperäinen resepti suositteli rooibosteetä, me käytimme ensimmäisellä kerralla vihreää-, jälkimmäisellä savustuskerralla mustaa teetä. Molemmat koimme toimiviksi.
Savustuslaitteena meillä toimii grilliin pantava savustuslaatikko. Jukka on mestaroinut tätä alaa, kuten kaikkea grilliin liittyvää. Savustamisen vaikeutena tuntuu olevan oikean lämpötilan aikaansaaminen, oikean lastumäärän lataaminen ja tietysti sopivanpituisen savustusajan löytyminen. Hommaan oman lisänsä tuo tietysti aina kokkaukseen liittyvä raaka-aineiden tuoreus ja laatu. Haastavuuksista huolimatta savustusharjoittelut ovat menneet oikein mainiosti, joskin Jukka itse kritisoi pienimuotoista kitkeryyttä, joka tullee liiallisesta lastumäärästä.
Me olemme tarjonneet kalaa alkupalana tai muun ruuan lisukkeena, jolloin siitä on riittänyt noin kuudelle-kahdeksalle henkilölle.

TEESAVUSTETTU LOHI LIMEHAKKELUKSELLA
n. 700 g lohta fileenä
1 l vettä
1 dl karkeaa merisuolaa
2 limettiä
reilu 1 dl leppälastuja
1 dl teetä
pala punaista chilipalkoa
2-3 rkl oliiviöljyä
Sekoita veden joukkoon suola ja hyvin pestyjen limettien kuoret raastettuna.
Upota lohifileet mausteveteen 15 minuutiksi.
Levitä leppälastut ja teelehdet savustuslaatikon pohjalle. Laita päälle ritilä, jonka päälle voit laittaa kalafileen. Savusta kypsäksi kalan paksuudesta riippuen noin 20 minuuttia.
Silppua chili ja käsittele limetit kuorettomiksi. leikkaa hedelmäliha paloiksi, sekoita joukkoon chilisilppu ja loraus oliiviöljyä.
Laita lohi tarjoiluastiaan, lusikoi päälle limehakkelus ja koristele kuten haluat. Meillä koristeina toimivat kuvassa kauniin lilat ruohosipulinkukat.
torstai 24. kesäkuuta 2010
Kun viikonloput eivät riitä

Ruokalajien valintaa ohjasi pääosin se, että Nelle oli maininnut muutamien postausten kohdalla kommenteissa ne heille uusiksi ruokalajeiksi. Tykkäämme monesti kokeilla uusia juttuja vieraiden saapuessa pöytäämme, mutta nyt koin helpommaksi lähteä liikkeelle ainakin kerran kokeilluilla ruuilla. Muistattehan saarikeikkamme herkut Nellen hoivissa...?
Ruokaa valmisteltiin jo aika pitkälle edellisenä iltana, jotta paniikinomainen kokkaus puuttuisi vierailuillasta. Esimerkiksi sumisalaatti laitettiin jääkaappiin maustumaan jo yöksi ja vasta ennen tarjoilua joukkoon lisättiin mötkityt nuudelit ja paahdetut seesaminsiemenet. Omenapiirakankin tein jo edellisenä iltana.

Juomaksi valikoitui olut, tarkemmin sanottuna Vakka-Suomen Panimon hienostuneet ja hyvät oluet. Laitoimme tarjolle montaa sorttia, joista jokainen sai valita omantyyppisensä juoman. Mielestämme varsinkin friteerattujen ruokien kanssa olut on oikein passeli juoma, samoin soijamaustettujen grilliruokien. Vieraiden tullessa syömään kanssamme on kiva kattaa juhlavampaa pienpanimoiden olutta, jotka on pantu huolella ja intohimolla.




Jälkiruuaksi nautimme (pienen huilingin jälkeen) ravintola Juuren Antti Ahokkaan reseptoimaa omenapiirakkaa, jonka ohjeen laitan joskus myös tänne sivullemme. Tykkäämme itse siitä kovasti jäätelön kera nautittuna, enkä ole yhtään negatiivista kommenttia kuullut siitä muiltakaan maistaneilta.
Ihan kaikille tutuillemme en lähtisi tekemään tällaisia vahvasti sisäelin-/oudompiruhonosapainotteisia menuita, mutta bloginsa ja lyhyen mutta antoisan kaveruutemme myötä uskalsin niitä Nellelle ja miehellensä tarjota.
Ilta oli oikein mutkaton ja mukava, kuten heidän kanssaan olemme jo tottuneet. Nellen versiota tiistaistamme voit lukea täältä. Blogissaan Nelle on mm. osuvasti kuvaillut erilaisia makukokemuksia. Kiitos vielä vieraillemme virkistävästä seurasta ja ihanista tuliaisista!
tiistai 22. kesäkuuta 2010
Päivä Suomemme pääkaupungissa

Sen lisäksi kävimme syömässä Cantina Westissä, joka päiväsaikaan onkin oiva paikka käydä muksujen kanssa. Lapsemme ihmettelivät paikan lavastusta inkkareineen ja väreineen - aika kului hujauksessa. Ruokakin on sellaista reilun ronskia texmex - tyyppistä mättöä. Varoituksen sana lienee kuitenkin paikallaan tästä ravintolasta puhuttaessa: minua on yhtenä toukokuun iltana kosittu polvillaan Cantinassa ja sillä tiellä ollaan...





Viva Ciapattan! Aleksi on kertonut mielenkiintoisia kohteita Suomemme pääkaupungissa. Unohdin vain tsekata listan ennen lähtöä, mutta ensi kerralla...
maanantai 21. kesäkuuta 2010
Kesäinen madekeitto

Madekeitto ei liene ihan perushuttua kesän kynnyksellä, sillä madetta pidetään paremminkin talvikalana. Meillä moista herkkua löytyi kuitenkin pakkasesta ja Jukka intoutui keittelemään siitä keittoa. Tutkailtuaan eri vaihtoehtoja mies päätyi tähän reseptiin tehden siihen kuitenkin muutamia muutoksia.
Keitto oli aivan loistavaa! Made on miellyttävän herkullinen kala suutuntumaltaan ja maultaan. Uudet perunat ja omasta pienestä ryytimaasta riivitty tilli tekivät keitosta kovasti kesäisen, raikkaan.
KESÄINEN MADEKEITTO
Kalaliemi
9 dl vettä
1 dl valkoviiniä
n. ½ kg madetta
1 lohkottu sipuli
1 laakerinlehti
7 maustepippuria
2 tl merisuolaa
Laita kattilaan vesi ja valkoviini. Lisää mausteiksi lohkottu sipuli, laakerinlehti, maustepippurit ja 2 tl merisuolaa. Kuumenna kiehuvaksi. Pane kalapalat kattilaan ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Nosta kalapalat liemestä, irrota kypsä liha ruodoista ja leikkaa paloiksi.
Keitton. 500 g (uusia) perunalohkoja
2 kevätsipulia
2 tl suolaa
1 rkl voita
1 l madelientä
puhdistettua kypsää madetta
2 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
60g koskenlaskijaa
merisuolaa
tuoretta tilliä
Silppua sipulit ja lohko kuoritut (uudet) perunat. Kuullota sipuleita voissa kattilassa. Lisää siivilöity kalaliemi ja perunalohkot. Keitä kunnes perunat ovat lähes kypsiä, noin 15 minuuttia. Sekoita jauhot kylmään maitoon ja lisää suurus keittoon. Keitä viitisen minuuttia. Lisää vielä kypsä kala ja tarkista maku. Hienonna pinnalle lopuksi tuoretta tilliä.
9 dl vettä
1 dl valkoviiniä
n. ½ kg madetta
1 lohkottu sipuli
1 laakerinlehti
7 maustepippuria
2 tl merisuolaa
Laita kattilaan vesi ja valkoviini. Lisää mausteiksi lohkottu sipuli, laakerinlehti, maustepippurit ja 2 tl merisuolaa. Kuumenna kiehuvaksi. Pane kalapalat kattilaan ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Nosta kalapalat liemestä, irrota kypsä liha ruodoista ja leikkaa paloiksi.
Keitton. 500 g (uusia) perunalohkoja
2 kevätsipulia
2 tl suolaa
1 rkl voita
1 l madelientä
puhdistettua kypsää madetta
2 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
60g koskenlaskijaa
merisuolaa
tuoretta tilliä
Silppua sipulit ja lohko kuoritut (uudet) perunat. Kuullota sipuleita voissa kattilassa. Lisää siivilöity kalaliemi ja perunalohkot. Keitä kunnes perunat ovat lähes kypsiä, noin 15 minuuttia. Sekoita jauhot kylmään maitoon ja lisää suurus keittoon. Keitä viitisen minuuttia. Lisää vielä kypsä kala ja tarkista maku. Hienonna pinnalle lopuksi tuoretta tilliä.
sunnuntai 20. kesäkuuta 2010
Karkkikeksit Aku Ankan keittokirjasta

Käytin ensimmäistä kertaa reseptissä mainittua tummaa muscovadosokeria. Tämä raakaruokosokerista valmistettu tahmainen sokeri on yllättävän lakritsisen makuinen. Lakritsimaisuus maistuu myös selkeästi kekseissä. Mieleen tulikin, että sokeri sopisi varmaan passelisti täydentämään kallioimarteen makua.
Lapset halusivat mukaan leipomaan keksejä. Koristeluvaiheessa otin kuumat pellit leivinpaperien alta pois turvaallisuussyistä ja annoin pienten sormien koristella piparit. Puolivalmiit keksit kannattaa koristaa kuitenkin nopeasti, ennenkuin pinta kovettuu.
KARKKIKEKSIT AKU ANKAN TAPAAN
noin 12 keksiä
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
125 g pehmeää voita
" ½ dl muscovadosokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
1 muna
½ rkl piparkakkumaustetta
Smarties-, m&m- tai vastaavia karkkeja
Sekoita kulhossa jauhot ja leivinjauhe.
Vatkaa voi ja muscovadosokeri vaahdoksi. Lisää suola, vaniljasokeri ja muna ja jatka sekoittamista. Lisää jauhot ja sekoita kuohkeaksi. Lisää mausteet taikinaan.
Nostele taikinamöykkyjä leivinpaperoidulle pellille lusikan avulla. Jätä tarpeeksi (7 cm) tilaa keksien väliin, sillä ne leviävät uunissa.
Paista uunin keskitasolla 7 minuuttia (jos et laita samaan aikaan useita peltejä kiertoilmauuniin).
Vedä pellit uunista. Keksit ovat nyt puolikypsiä. Koristele keksit karkeilla ja pane pellit takaisin uuniin. Paista keksejä vielä noin 5 minuuttia, kunnes keksit ovat kypsiä.
Anna keksien jäähtyä viitisen minuuttia ja siirrä ne ritilälle lastaa apuna käyttäen.
lauantai 19. kesäkuuta 2010
Jäätelökioski synttäreiden vetonaulana





Muina tarjoiluina olivat aina niin hitti keitetyt nakit annospaloina ja tikutettuina, sipsit ja karkit.
Syntymäpäivien hitti oli ainakin oman poikamme mielestä jäätelökioski, jonka houkuttelevan mainoskyltin poika taiteili itse.
Hän myös suunnitteli ja piirsi itse erilaiset tötterövaihtoehdot, joita näyttämällä sai sitten valita mieluisan jätskin. Numero yksi sisälsi mm. kinuskikastiketta tukkana, numero kakkosessa oli vohvelikädet ja numero kolmella oli toisena korvana nallekarkki, toisena aakkoskarkki.
Toiveen mukainen tötterö toteutettiin sitten parhaan tahdon mukaan, joskin esimerkiksi tässä versiossa silmät valuivat paineluyrityksistä huolimatta.



Vinkiksi muuten että laktoositonta jäätelöä voi surutta kauhoa Frasi-vohveleihin, jotka ovat paitsi gluteeniton, myös laktoositon tuote. Jukka löysi näitä ihan Citymarketin keksihyllystä.
Pirskeet olivat hyvin hulinapitoiset. Gormiti-armeija vahvistui entisestään ja sankari oli iloinen kavereidensa leikkiseurasta.
torstai 17. kesäkuuta 2010
Sormisyötävä uudesta perunasta, savumuikusta ja friteeratusta nokkosesta

Annoksesta tulee 30 valmista annosta
Laita 15 pestyä uutta perunaa pellille. Lorauta ylle runsaasti öljyä ja runsaasti suolaa. Ripsi päälle vielä yrttiä, meillä nyt tuoretta tilliä. Sekoita. Paahda 200 asteisessa uunissa välillä käännellen kunnes potut ovat kypsiä ja kuoreltaan rypistyneitä. Tähän menee puolisen tuntia. Jäähdytä perunat ja halkaise pitkittäin päin, jolloin pystyssä pysymisen mahdollisuus nousee huomattavasti.
SEKOITA SMETANATAHNA VALMIIKSI
Pieni ruohosipulia ja tilliä ihan silpuksi. Laita 200:an grammaan smetanaa mausteeksi valkopippuria, suolankukkia, sokeria ja yrttisilppua. Kaikkia mausteita tulee hyppysellinen, yrttisilppuja noin ruokalusikallinen kumpaakin. Maistelemalla saat oman makuisesi tahnan. Huomioi että potut ja kalat ovat myös hyvin suolaisia.
PERKAA KALAT
Savumuikut ostimme valmiina Nummelan torin kalakauppiaalta. Minä poistin vain pään ja pyrstön pilkkoen kalan paloiksi, Jukka poisti myös ruodot. Tee kuten tykkäät tai viitsit.
Juuri ennen tarjoilua friteeraa huuhdellut, talouspaperien välissä kuivatut nokkosenlehdet, joita soisi olevan yhtä paljon kuin tulevia potunpuolikkaita. Lämmitä rypsiöljyä pienessä kattilassa 140 asteiseksi. Oikean lämpötilan saavuttaminen on helppoa digitaalisen paistolämpömittarin avulla. Nakkaa öljyn sekaan lehtiä ihan sinällään. Nosta lehdet pinseteillä pois parin minuutin kuluttua, kun ne ovat saaneet öljystä kiiltävän pinnan ja läpikuultavuutta itseensä. Laita nokkosenlehdet kuivumaan talouspaperin päälle hetkeksi.
SITTEN VAIN KOKOAT SUUPALAT
Perunanpuolikkaan päälle smetanaa, tähän savukalaa ja koko komeuden ylle friteerattu nokkonen.
Tunnisteet:
*kala,
*peruna,
*villikasvit,
luonnon aarteista
tiistai 15. kesäkuuta 2010
Elämäni ensimmäinen viinitasting

Pääsin Decanterin kutsumana Maximilian J. Riedelin luotsaamaan viinitastingiin Helsinkiin. Jännitin etukäteen, osaanko erottaa makuja ja sävyjä tai ylipäätään ymmärtää hienouksien päälle mitään. Huojennukseni oli suuri kun miellyttävästi esiintynyt Riedelin johtohahmo kertoi hyvin selkeästi miten edetään ja mihin kiinnittää huomiota. Hän antoi esimerkiksi niinkin konkreettisia neuvoja, kuin että viinilasin pitää osua rilleihin tuoksua aistiessa - näin syvälle lasiin nenä pitää upottaa.
Viinitastingin tarkoitus oli maistella samaa viiniä monista eri laseista, jotta huomio kiinnittyy siihen mikä merkitys lasilla on viinin tuoksuun ja makuun. Olin hyvin yllättynyt miten suuria erot lopulta olivat!
Maisteltavana oli kaksi valkoviiniä ja kaksi punaviiniä. Suurimman vaikutuksen minuun teki Drouhin Oregon Pinot Noir 2006. Sitä maisteltiin ensin Riedelin valmistamasta Pinot noir-lasista. Sitten viini kaadettiin Riedelin valmistamaan Chardonnay-lasiin, jonka tasting-isäntämme mainitsi punaviinintappajaksi. Näin todella oli. Omassa lasissaan runsastuoksuinen viini menetti nyt vähintään puolet tuoksustaan ja maku väkevöityi huomattavasti. Pehmeys ja tasapainoisuus vaihtuivat kovuuteen. Sitten viini kaadettiin tavalliseen muovipikariin, jollaisesta joskus viiniä ostaessa maistatetaan asiakasta. Pinot noirin tuoksu hävisi tyystin ja maku latistui täysin. Myös jälkimaussa oli suuria eroja.
Oikeanlainen viinilasi hapettaa viiniä riittävästi ja ohjaa viinin oikeaan kohtaan kieltä. Pinot noir lasi ohjaa sen esimerkiksi kielen kärkeen, kun taas Chardonnay-lasi tuo viinin ensin keskelle kieltä josta se leviää tasaisesti kielenreunoille.
Riedelin ajatus siis on, että tietylle rypälelajille pitää olla oma lasinsa. Silti esimerkiksi kookasta, leveää Pinot noir lasia kehotettiin kokeilemaan myös shampanjalle.


Ilta jätti poltteen ostaa laseja kaapintäydeltä tastingistä saamani neljän seuraksi (vähitellen!) mutta lienee viisasta edetä herra Riedelin suositusten mukaan: mieti mitä rypälettä itse mieluusti juot ja mistä puolisosi pitää. Aloita näistä laseista.
Kokkaavat siskot olivat käyneet hieman erilaisessa Riedelin tasting-tilaisuudessa aamulla. Heidän päivästään juttua löydät täältä. Avaruusasema-blogin pitäjät tapasin taas samaisessa tilaisuudessa jossa itse olin, heidän versionsa illasta löytyy täältä.
maanantai 14. kesäkuuta 2010
Kombukuha eli kobujime
Törmäsin kombulla maustettuun kalaan Anu Hopian Molekyyligastronomia-blogissa. Reseptin yksinkertaisuus ja helppous yhdistettynä eksoottisuuteen kiinnosti. Kala nautitaan raakana ja ainoa maku tulee kombu-merilevän pintakosketuksesta levän ollessa puristettuna painon alla kalaa vasten. Tämä maku on sitä paljon puhuttua umamia.
Onnekseni Jukka oli juuri reseptin bongatessani Japanissa, joten pistin sähköpostilla kauppalistaan vielä kombu-merilevää. Tokyokanistakin levää kyllä saa, jos Helsingissä heiluu.
Suosittelemme matovaaran takia käyttämään tuoretta merikalaa. Kuhan ostimme Nummelan torilta. Myyjä kertoi fileoidessaan kalan päätyneen kojuun kalastajalta, joka oli sen kalastanut samaisena aamuyönä.

KOBUJIME
kombu-merilevää
tuoretta (vaaleaa) kalaa, meillä merikuhaa
soijaa
(wasabitahnaa)
Puhdista merilevät puhtaalla kankaalla. Näin mahdolliset epäpuhtaudet poistetaan antamasta huonoa makua.
Levitä puhdistetut leväpalat kalafileiden päälle. Itse laitoin varmuuden vuoksi molemmin puolin.
Laita jääkaappiin painon alle tekeytymään.
Anna kalojen maustua ainakin 3-6 tuntia. Poista pehmenneet levät (niitä ei syödä) ja pilko kala annospaloiksi. Meillä kalapalat tarjottiin luomusoijan kanssa, mutta wasabitahnaakin suositellaan. Minusta vahva wasabi olisi peittänyt liiaksi kalan hienoa makua.
Tästä saisi mainion alkupalan kesäiselle aterialle.
sunnuntai 13. kesäkuuta 2010
Blogitapaamisen jälkitunnelmia

Illan ohjelma sisälsi syömisen, juomisen ja saunomisen lisäksi Raunan vetämän visailun, jonka voittajina me "saamme" tehdä Veeran ja Emman kanssa postauksen Rosmariinipiiskatusta lampaanpotkasta. Säästämme teidät tällä kertaa kuvamateriaalilta. Häviäjiksi jäivät sitruunahapposateiset lampaat. Koko illan aikana vallinnutta jutun tasoa olisi vaikea alittaa, mutta pääasia että kaikilla oli leppoisan hauskaa. Ja puhuimme me ruuastakin, hiukan.
Mietin monesti illan aikana, että tämän ruokablogiharrastuksen ehdottomasti hienoin asia on uusien upeiden ihmisten tapaaminen. Uskallanpa väittää, ettei meidän tiemme olisi monenkaan kanssa kohdannut ilman tätä yhteistä kiinnostuksenaihetta.
Kiitos tuhannesti joka kokille ja syömäsankarille! Oli TOSI TOSI TOSI herkkua tavata!
Seuraavassa ah niin maistuneita makupaloja upeasta illasta, yöstä ja aamusta. Linkitän kunkin herkkuihin sikäli kun niitä blogeihin pompsahtelee. Omamme postaamme lähiaikoina.



Mari toi myös marinoituja tofupaloja, jotka seivästettiin grillivartaisiin.













Juomista ei Raunan boolia lukuunottamatta tullutkaan kuvia, mutta sanottakoon että niitäkin löytyi. Vakka-Suomen panimon oluet maistuivat, samoin kuin viinit, vedet, siiderit...

Aamun valjetessa uuteen sunnuntaihin heräsin vieraiden siivoilukolisteluun. Siinä oli sitten helppo kattaa aamiainen puhtaalle pöydälle. Edellisillan tarjoiluista jääneiden herrkujen lisäksi pöytään nostettiin raparperistä keiteltyä vispipuuroa ja -kiisseliä...



- mik on tuo vakuumipakattu vihannes joka leikkuulaudallamme nyt köllii?
- ken omistaa tuo Nikon-merkityn pikkuosan?
- miksi jotkut pistävät suuhunsa ihan kaikkea?
- miksei isompaa mahalaukkua voi saada ihan hetkellisesti?
Saamamme upeat extratuliaiset näet Facebookin puolella.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)