lauantai 5. huhtikuuta 2008

Bebet mansikkaisella täytteellä


Juhlatarjottaviksi bebet luontuvat hyvin siksi, että voit pakastaa leivokset täytteineen kuorruttamatta. Leivokset sulavat huoneenlämmössä muutamassa tunnissa. Näin saat valmisteltua näyttävät tarjottavat jo hyvissä ajoin ennen (jos olet fiksumpi kuin me).
Bebe-leivosten teko luontui oikein hyvin lasten kanssa. Pian 4-vuotiaalla pojallamme oli oikein hauskaa muotoillessaan taikinaa itse voitelemiinsa ja korppujauhoittamiinsa vuokiin, täyttäessään vuokia ja kuorruttaessaa. Koristeluideatkin olivat poitsun, joskin äiti rajoitti valikoimaa jo heti lähteissä. Oli hauskaa nähdä miten huolellisesti poika valitsi ja asetteli koristeet bebejen päälle!
Ja näin se onnistuu Maku-lehden Mansikkabebe ohjeella:

Pohja:

Valmista muropiirakkataikinaa pakkasesta (taikinan voi tehdä itsekin,mutta nyt en jaksanut)
leivosvuokia

Voitele ja korppujauhota leivosvuoat. Nosta vuokaan nokare taikinaa ja painele se jauhotetuin sormin vuoan pohjalle ja reunoille. Voitele ja jauhota toisen tyhjän vuoan ulkopuoli. Nosta voideltu vuoka taikinalla täytettyyn vuokaan. Taikina jää siis kahden vuoan väliin loukkuun. Tee kaikki pohjat näin, niin pitkälle kuin vuokia riittää. Paista pohjia 17–20 minuuttia. Jos vuokia ei ole tarpeeksi, paista pohjat muutamassa erässä. Irrota pohjat vuoista vasta, kun ne ovat jäähtyneet. Itse laitoin vuokia myös "torniksi", koska vuokia oli niin vähän. Toimi mainiosti! Eli päällisvuokaankin tuli taikinatäyte jonka päälle tuli taas vuoka. Näin neljällä vuoalla saatiin kolme taikinavuokaa!

Täyte
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
1 1/2 dl mansikoita soseutettuna
1 dl maitoa
2 munaa
150 g voita
1 tl vaniljasokeria

Tee täyte. Mittaa kattilaan sokeri ja maissitärkkelys, sekoita. Lisää mansikat ja maito sekä munat. Kuumenna koko ajan vatkaten, kunnes seos sakenee. Huomaa sekoitta hyvin ihan pohjia myöten. Seos sakenee ihan yht'äkkiä. Jäähdytä seos. Sekoita pehmeä voi mansikkakiisselin joukkoon pienissä erissä. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Täytä leivospohjat mansikka-voiseoksella ja tasoita pinnat veitsellä. Nosta leivokset kylmään jähmettymään.

Kuorrutus
2 dl tomusokeria tai mansikanmakuista tomusokeria
noin 2-3 rkl sitruunamehua tai vettä (alkuperäinen ohje sanoi 1 rkl, mutta ei riitä)
(punaista elintarvikeväriä)
Koristeita leipojan valikoiman mukaan (mansikoita, nompparelleja, karkkeja...)

Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Valuta kuorrutetta leivoksille ja anna niiden jähmettyä hetki viileässä. Koristele.

Itse en ensimmäisen satsin kohdalla uskonut nesteen ja tomusokerin suhdetta, vaan lorautin joukkoon huomattavasti enemmän sitruunamehua. Lopputuloksena oli parin tunnin jääkaappiviilentymisen jälkeen hävinnyt kuorrutus! Kai se oli holahtanut täytteseen runsaan nestemääränsä johdosta. Onneksi poitsun runsas nompparellikoristelu pelasti pelin!
Toisella kerralla tein paksumpaa päällistä, mutta siltikään ohjeen 1 ruokalusikallinen ei riittänyt. Tuplasin ja jopa triplasin nestemäärän. Sitruunamehun loppuessa käytin myös vettä. Lisäsin joukkoon tippa kerrallaan punaista elintarvikeväriä saadakseni kuorrutuksesta heleän vaaleanpunaista. Muista sekoittaa tippojen välillä sokerilientä hyvin, niin näet millaisen värinen seoksesta todella tulee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin