sunnuntai 20. huhtikuuta 2008

Siitakerisotto ja pihvit


Viikon lopuksi (lasten mentyä nukkumaan) yhdistimme molempien herkut yhdellä lautasella. Hyppysellisen herkkua on risotto, minun taas pihvi. Joskin molemmat tykkäämme kummastakin mutta...

Siitakesieniä jäi lohikokkailun jälkeen ja kun oiva siitakesienirisoton ohje löytyi, alkoi Hyppysellinen pilkkomaan sipulia risottoon. Tässä Kotimaisten Kasvisten risotto-ohje meidän määrillämme. Risotoissamme ei aiemmin olekaan ollut punasipulia.

siitakesieniä
1-2 rkl öljyä
1,5 dl risottoriisiä
½ punasipuli
25 g voita
vajaa 6 dl kuumaa kasvislientä
rouhittua mustapippuria
½-1 rkl sitruunan mehua
vajaa 1 dl parmesaania raastettuna

Halkaise siitakkeet lakista kantaan. Suuret sienet voit leikata vielä pienemmiksi.Kuumenna öljy ja paista sieniä niin, että niistä haihtuu ylimääräinen neste. Hienonna punasipuli. Kuumenna osa rasvasta kattilassa, ja kuullota sipulia ja riisiä siinä. Lisää kolmasosa kuumasta liemestä. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä ja lisää lientä edellisen imeydyttyä. Sekoita muutaman kerran kypsennyksen aikana. Risotto saa jäädä kosteaksi, puuromaiseksi ja juuri ja juuri kypsäksi (al dente). Lisää lopuksi joukkoon paahdetut sienet, sitruunamehu, loput rasvasta ja parmesaanijuustoa. Sekoita tasaiseksi.

Risotto-ohjeeseen kuului myös loppulisäyksenä tuore salvia, mutta meillä ei valitettavasti löytynyt sitä. Kesällä salvia toivottavasti taas rehottaa yrttimaassamme! Ohjeessa myös kehotettiin huuhtelemaan risottoriisi liian tärkkelyksen poistamiseksi. En ole ikinä aiemmin kuullut/tehnyt enkä kyllä huuhdellut nytkään. Risotto oli kaunis sienineen ja vaaleanpunaiseksi haalistuneine punasipuleineen. Sienten maku hukkui kokonaan sitruunan ja punasipulinmaun alle, joten lisäyksenä se oli mielestämme lähinnä ulkonäöllinen. Risoton maku kokonaisuudessaan oli raikas ja hieno. Tätä teemme toistekin, mutta varmaan ilman sieniä! Siis siitakesrisotto ilman siitakkeita :)
Pihvien teko normaaliin tapaan ilman mitään kikkailuja. Ota pari härän sisäfilepalaa (n. 150 g kappale) huoneenlämpöön hyvissä ajoin, niin että lihatkin ovat noin huoneenlämpöisiä. Minä käytin paistamisessa valurautaparilaa. Kuumenna parila ja öljyä pihvit. Kun parila on kuuma, laita nokare voita pannuun. Sitten vaan pihvit paistumaan. Me tykkäämme pihveistä mediumina, joten paistamiseen riittää noin minuutti pari per puoli. Sitten suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin