lauantai 19. huhtikuuta 2008

Mausteiset lohiperhoset (ei medaljongit)

Eeva Salosen Ruokatorstai-keittokirjasta löytyi mainio ja erilainen ohje lohimedaljonkien tekoon. Olemme tähän asti käyttäneet aika konservatiivisia mausteita sitruunapippurista suolaan, mutta nyt kokeiltiin jotain ihan uutta. Kypsennystapana oli nyt uuni, kun ennen olemme tehneet medaljongit paistinpannulla levyllä. Se on kumma miten vanhoihin tapoihin juuttuu! Minulle ei ole tullut mieleenkään tehdä medaljonkeja uunissa. Suosittelemme tätä nopeaa lohiruokaa! Maustekastikkeen eri osaset täydentävät hienosti toisiaan.

Jopa minä osaan tehdä lohifileestä medaljonkeja, vaikka muuten olenkin surkea kalankäsittelijä.

Ja näin helposti se käy:
Leikkaa fileestä irti tuplaten paksumpi siivu
kuin medaljongeista haluat.
Sitten tee viilto palan keskelle
nahkaan asti, mutta ei siis läpi.
Näin nahka pitää kiinni toisissaan medaljongin puolikkaat.
Avaa kala auki. Medaljonkisi on valmis maustettavaksi.

Sekoita Ruokatorstain mausteseos vaikkapa lautasella.
Kahteen medaljonkiin tarvitset:
1 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl soijakastiketta
reipas 1 tl rosmariinia

Kääntele medaljongit mausteseoksessa ja aseta tämän jälkeen öljyttyyn uunivuokaan. Kypsennä 20 minuuttia 225 asteisessa uunissa.

Me laitoimme kalan kanssa uuniin puolitettuja siitakesieniä.

Tämä sieni oli aivan uusi tuttavuus, löytö vihanneshyllyltä.

Hyvän makuinen, kotimainen luomutuote.

Täältä löytyy tietoa enemmän ko sienestä.
Kuskus valmistui helposti lohen kypsentyessä uunissa.

Keitin ensin suolalla maustettua vettä noin 3 desiä. Sitten otin kattilan pois levyltä ja laitoin sekaan vajaa 3 desiä esikypsennettyjä kuskus (couscous) ryynejä ja annoin turvota kolmisen minuuttia. pyöräytin sekaan vielä reippaan ruokalusikallisen voita ja lisäke kalalle oli valmis.

Lautaselle mukaan pääsivät vielä lohkotut retiisit. Mielestäni nämä punavalkoiset juurekset ovat todella upean värisiä ja hyvänmakuisia. Wikipediasta opin, että myös retiisin naatit voi käyttää salaattina. Nyt heitin vain surutta roskiin, mutta täytyykin kokeilla seuraavalla kerralla.

HUOMIO! Kommenteissa käytiin keskustelua ja paljastui että nämä lohimedaljongeiksi Ruokatorstaissakin kutsutut lohet ovatkin lohiPERHOSIA. Kiitos Polkkapossulle!
Lisäys 29.9.2008: Samalla reseptillä tehtyjä LOHIMEDALJONKEJA paistumassa pannulla.

9 kommenttia:

  1. Onko teillä tietoa siitä, mikä on lohimedaljongin ja lohiperhosen ero? Jossain resepteissä tuon sanotaan olevan perhonen ja toisissa taas medaljonki. auttakaa tietämätöntä.

    VastaaPoista
  2. heititpä visaisen kysymyksen. olen luullut tekeleitämme medaljongeiksi, mutta netissä hetken surffattuamme löysin toistakin tietoa. Joku tiesi kertoa, että medaljongit tehdään kokonaisesta kalasta, perhoset fileestä kuten me tässä. netti on kuitenkin pullollaan vastaavalla tavalla kuin meillä (ja Ruokatorstaissa josta resepti on) valmistettua lohta, jota kutsutaan medaljongiksi. Täytyy tarkastaa seuraavan kerran herra Kalamestarilta kun vieraillaan tiskillä. kiitos kun kysyit, rupesi kiinnostamaan itseäkin!

    VastaaPoista
  3. Laitatkos sitten tännekin infoa Kalamestarin mielipiteestä =)

    VastaaPoista
  4. Kyllä asia on niin, että nuo ovat perhosia. Kalatiskeilläkin lukee monesti väärin, joten ei kannata siihenkään aina luottaa.

    VastaaPoista
  5. Hyvä että saatiin oikea vastaus. kiitokset polkkapossu-kokille! Mikäköhän siinä sitten on että ne näin paljon sekoitetaan - ja huijataan vähemmän tietäviä :) nyt menee postauksen nimi uusiksi.

    VastaaPoista
  6. Heips!
    Teillä on kiva uusi blogi, lisään sen linkkilistalleni heti ehtiessäni :)

    Kiitos tästä ohjeesta! Meilläkin on Ruokatorstai, mutta ei sieltä jaksa aina hoksata kaikkia hyviä ohjeita. Käytin muuten rosmariinin sijaan timjamia ja lisäsin mausteseokseen sitruunamehua, toimi niinkin. Yleensä olen paistanut lohet pannulla, mtuta tämä valmistustapa vähensi kyllä käryä!

    Minä olen ollut aina siinä uskossa, että nämä voi olla sekä perhosia että medaljongeja... Mitäs ne medaljongit sitten on :D ?

    VastaaPoista
  7. polkkapossu vois kokkina taas jelppiä (jooko?!) mutta luulisin että medaljongit ovat niitä kokonaisesta kalasta leikattuja paloja, vähänniinkuin hevosenkengän tapaisia paloja. Osunko polkkapossu oikeaan? näitä perhosennnäköisiä kutsutaan kyllä siellä ja tuollakin medaljongeiksi.

    VastaaPoista
  8. Aina oppii jotain uutta, minusta tuossa muodossa ei ole mitään perhosmaista, eikä se toinen malli minusta muistuta pätkääkään medaljongia..

    Mutta tätähän se Maku-lehden kalakoulukin kertoo.

    VastaaPoista
  9. tämä tässä bloggailussa just on hienoa kun on niin helppo jakaa/saada tietoa. Ensin tosin jaettiin väärää infoa :), mutta onneks nyt on tullut korjattua.

    Kiitos jams loistavasta kuvallisesta vinkistä. Joskos se graavilohenkin leikkaaminen onnistuisi seuraavan kerran paremmin esimerkiksi niitä lohikääryleitä varten.

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin