perjantai 4. huhtikuuta 2008

Pitsaa kiviuunissa

Pääsiäisenä vierailimme siis Pappan luona Savonlinnassa (kuten edellisessäkin postauksessa mainittiin) ja ajatuksena oli tehdä visiitin aikana herkkuamme pitsaa. Vasta perillä hokasimme että nurkassa kököttää leivinuuni. Syntyi ajatus kokeilla kiviarinapitsaa. Täytyy sanoa, että tuli parasta itse tehtyä pitsaamme ikinä!

Ensimmäisenä laita leivinuuni lämpenemään. Uunin lämpötila pitäisi olla noin 300 astetta kun pitsoja aletaan paistaan. Meillä siihen meni pari pesällistä halkoja ja aikaa reilu tunti.
Aloita kokkailu tomaattikastikkeesta. Me teemme sen yleensä seuraavasti (nämä määrät riittävät noin 4-6 pitsaan):
1 tlk paseerattua tomaattia (500g) tai purkki tomaattimurskaa (400g)
1 sipuli erittäin pienenä silppuna
pari valkosipulinkynttä silputtuna
mausteita maun mukaan (oregano, basilika, suola, valkopippuri)
oliiviöljyä tai kasvisöljyä

Kuullota sipuleita hetki kattilassa, jotta ne pehmenevät. Heitä sekaan paseerattu tomaatti ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen 10-15 min että seos hiukan sakenee.

Pitsapohjat tehtiin Myllyn Paras Durum-vehnäjauhopussin kyljestä löytyvää ohjetta muokaten. Käytimme kuivahiivaa tuorehiivan asemesta ja jauhoja hiukan enemmän kaulimisen yhteydessä. Tässä taikinan ainekset, josta syntyy 2 isoa (halk. 30 cm) ja 1 pieni (halk. 20 cm) pitsa:
n. 3 dl durumjauhoja
1 pussi kuivahiivaa
1,5 dl vettä
suolaa
2 rkl öljyä

Laita kulhoon jauhot, sekoita siihen hiiva ja suola. Lisää öljy ja reilu kädenlämpöinen (n. +42 astetta) vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota noin kaksinkertaiseksi lämpimässä vesihauteessa, siihen palaa aikaa noin vartti.

Taikinan kohotessa valmistele täytteet. Itse suosimme parmankinkkua, tuoreita herkkusieniä (ehdoton ei säilykkeille tässä kohtaa), Mozzarella-juustoa sekoitettuna tavalliseen kermajuustoon ja pohjalle tietty tuo tomaattikastike. Sitten muita täytteitä maun mukaan. Älä laita liikaa täytteitä samaan pitsaan, tee mieluummin useampia pitsoja.
Taikinan kohottua kaulitse pohjat valmiiksi. Meidän pitsamme ovat lopulta noin 3-4 milliä ohuita lättyjä. Täytä pitsat maun mukaan. Paista pitsoja noin 3-5 minuuttia, ainakin meillä se aika riitti.
Paistamisessa tarvitaan ehdottomasti leipälapio. Me laitoimme pitsat leivinpaperin kanssa uuniin, joka helpotti pitsojen laskua leipälapiosta. Ohjeet toimivat hyvin tavallisessakin uunissa, mutta pohjasta ei saa niin rapeaa.

2 kommenttia:

  1. Meilläkin tehtiin pizzaa leivinuunissa tuossa taannoin, vihdoi nsain postauksenkin aiheesta aikaan...

    VastaaPoista
  2. jaahas, täytyykin tulla kurkkimaan!

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin