torstai 17. huhtikuuta 2008

Sämpylät (melkein)


Eilinen sämpylöiden leivontasessio jäi hiukan harmittamaan, joten päätin ottaa tänään revanssin. LUULISI, että jos on eilen epäonnistunut, olisi tänään hurjan tarkka, vaan ei... Ostin lähikaupastamme Siwasta vehnäjauhoja ja sämpyläjauhoja. Tehdessämme taikinaa 5-vuotiaan kanssa en uhrannut paljon ajatusta jauhojen käytölle, mätin vain määrätyn määrän pussista kulhoon. Vasta kun rupesimme koko sakilla leipomaan sämpylöitä, avasin toisenkin pussin ripotellakseni sieltä vehnäjauhoja leivonta-alustalle. Pussista paljastuikin jauhoja, joissa oli mukana karkeahkoakin ainesta. Tänään siis opimme, että sämpyläjauho poikkeaa vehnäjauhoista muutenkin kuin nimensä puolesta... :) Lopputulos oli silti ihan ok, jotain kardemummattoman pullan ja sämpylöiden välillä. Viisivuotias totesikin, että leivoimme jotain sämpylän tapaisia.

Muoto näissä Nalle-sämpylöissä oli kuitenkin upea, joka kokilla omanlaisensa. Todellista desingnia sanon minä!

Tällä Pirkan ohjeella mentiin ja helppo oli leipoa (ainakin jos vaihtaa sämpyläjauhot vehnäjauhoiksi):


PIKKU-NALLESÄMPYLÄT
N. 30 kpl tai meidän tavallamme noin 20 kpl

Ainekset:
5 dl vettä
1 ps (11 g) kuivahiivaa
11-13 dl Pirkka-sämpyläjauhoja :)
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
rusinoita
Voiteluun:
kananmunaa

1. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (+42 asteiseksi).Sekoita pieneen määrään jauhoja kuivahiiva ja suola. Vatkaa veteen jauhoseos. Lisää jauhoja sekoittaen. Lisää öljy ja alusta taikinaan jauhoja niin , että taikina on pehmeää ja kimmoisaa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla noin puoli tuntia.
2. Jaa taikina neljään osaan ja kolme osaa edelleen jokainen 10 palaan. Pyörittele palaset pyöreiksi sämpylöiksi ja tee lopputaikinasta pienet korvannipukat nalleille. Painele rusinat silmiksi. Kohota nallet hyvin liinan alla ja voitele munalla kiiltäviksi. Painele vielä rusinoita, jotta ne pysyvät paikoillaan paistamisen aikana.


3. Paista 225 asteessa keskitasolla noin 10 minuuttia.

4. Ihastele upeita nalleja. Halkaise ja täytä jos raskit, me sipaisimme vain kääntöpuolelle voita. Suosittua tuntui olevan silmien syönti ensimmäisenä. Nauti kaakaon kanssa.

2 kommenttia:

  1. No ainakin ovat sydämeenkäyvän söpöisiä leipomuksia. Aina ei tuo leipominen suju, tiedän tunteen... ;)

    VastaaPoista
  2. muoto pelasti kyllä paljon. ja leipojat itse olivat kyllä tyytyväisiä, se kai se pääasia on...

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin