sunnuntai 4. toukokuuta 2008

Grillattua tonnikalaa, couscousia ja seesamiparsaa


Eilen perheemme siirtyi ulkoruokintaan, mikä tässä tapauksessa tarkoittaa ruokailua terassilla. Ihanaa kattaa ulos auringonpaisteeseen! Ruoka alkaa maistua enemmän ja enemmän kesältä...!

Sunnuntaisafkamme suunnittelu lähti tuoreista tonnikalapaloista, jotka kaupassa vaeltelun lomassa vaihtuivat pakaste-sellaisiksi. Ärsyttävää, mutta minkäs teet! Lasten kanssa emme halunneet lähteä harrastamaan kauppapatikointia toisiin marketteihin, joten tyydyimme siihen mitä saimme. Pastapää selaili Syrjäsen kirjastosta lainattua kirjaa "Soppamies", josta löytyi kiva couscous-salaatti. Ajattelimme ensin sujauttaa mukaan vihreää parsaa, mutta kun löysin jonkun blogin linkkilistan kautta Susan emännöimän "Kulttuureja sekoitellen" blogin, heräsi kiinnostus hänen seesamisiemenillä hunnutettuun parsaansa.

Tänään nautimme ulkosalla siis seuraavanlaisen aterian:

Soijamaustettua tonnikalaa
Paprikalla ja mintulla ryyditettyä couscousia

Jälkiviisaana olisin nautiskellut parsat alkupalana ja muun pääruokana. Mielestäni parsaruuan vahva maku jätti hiukan minttuista couscousia jalkoihinsa. Pastapää tosin oli sitä mieltä että kaikki sopivat hyvin yhteen.

Pastapään grillattu soijatonnikala (kahdelle):
2 Tonnikalapihviä (pakaste)
soijakastiketta
suolaa
sitruunamehua
mustapippuria

Ota pihvit sulamaan huoneenlämpöön reilu puoli tuntia ennen grillausta. Juuri ennen grillausta kasta tai voitele pihvit soijalla, rouskauta mustapippuria myllystä, pikkusen suolaa ja pari kolme tippaa sitruunamehua per puoli. Hiero käsillä pihvejä varovasti jotta mausteet tasaantuu. Sitten vaan grilliin paistumaan noin 5 minuuttia per puoli, jolloin saat pihvisi mediumina. Voit valella pihvejä soijalla grillauksen aikana. Grillausaika tiestysti vaihtelee grillin tehon mukaan ja kuinka kypsänä pihvisi haluat.

"Soppamies" Harri Syrjäsen Couscous kymmenelle
(me teimme luonnollisesti hiukan pienemmän satsin, mutta merkitsin määrät kymmenelle jotta suhteista tulisi joku käsitys)

1 kg pikacouscousia
3 eriväristä paprikaa pieneksi pilkottuna
nippu tuoretta tai 2 rkl kuivattua minttua
2 sitruunan mehua
2 dl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Valmista couscous. Lisää joukoon paprikat ja minttu. Sekoita. Lorauta sekaan öljy ja sitruunamehu. Sekoita taas. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna vetäytyä hetken ja tarkista maku.

Parsa seesaminsiemenillä
(teksti kopioitu Las Vegasista)
nippu vihreaa parsaa, "alaosat" leikattu pois
1 rkl seesaminsiemenia
2 rkl voita
1 rkl hunajaa
1 sitruunan mehu
1/3 dl vetta
2 rkl soijakastiketta
(1/2 tl chilitahnaa emme laittaneet)

Kiehauta suolalla maustettu vesi kattilassa. Lisaa parsa ja anna kiehua 1-2 minuuttia (riippuen parsan paksuudesta). Huuhtele parsa kylmalla vedelle ja laita sivuun.

Paahda seesaminsiemenet pannulla kunnes vahan ruskistuneet, poista pannulta sivuun odottamaan. Lisaa samaan pannuun voi, sulata se ja lisaa hunaja, sekoita kunnes hunaja on "sulanut" ja sekoittunut hyvin. Lisaa joukkoon sitruunanmehu, vesi, soijakastike (ja chilitahna). Anna kiehua kunnes kastike on hieman paksumpaa, muutama minuutti. Asettele parsa tarjoiluastialle, kaada kastike paalle. Lopuksi ripotte paalle paahdetut seesaminsiemenet.

Haarukoi auringonpaisteessa ulkona raikkaimpiesi kanssa - nautinto on taattu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin