lauantai 31. toukokuuta 2008

Kolmen juuston risotto Jamie Oliverin tapaan


Alastomanakin tunnetun Jamie Oliverin sivuilta löytyi kehuttu ja herkullisenoloinen risotto-ohje. Se sisälsi valtavasti juustoa, paljon rasvaa ja varsiselleriä. Jos nuo edelläolevat ainekset eivät saa sinua kiinnostumaan, niin mikä sitten?! :)

risotto kuudelle

litra kuumaa kanalientä
1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia kuorittuna ja pilputtuna
2 valkosipulinkynttä pilputtuna
3 lehti- eli varsisellerin vartta pilputtuna nekin
400 g risottoriisiä
2 lasillista kuivaa valkoviiniä
merisuolaa (Maldon)
mustapippuria myllystä
100 g Appenzeller tai Gruyere-juustoa ronskisti pilkottuna
100 g taleggio- tai pecorino fresco toscana- juustoa * ronskisti pilkottuna
75 g voita
50 g vastaraastettua parmesaania

Valmistustapa on ihan normaalirisoton valmistus - kuinkas muutenkaan :) Mutta tässä niille jotka kokeilevat tätä huttua ehkä ensimmäistä kertaa. Kuumenna oliiviöljy. Freesaa siinä sipulia, valkosipulia ja selleriä noin 5 minuuttia kunnes ovat pehmeitä. Lisää riisi ja nosta lämpötilaa. "Paista" riisiä minuutti tai kaksi koko ajan sekoittaen, kunnes riisit näyttävät hiukan läpinäkyviltä. Lisää viini ja anna alkoholin höyrystyä pois.
Laske levyn lämpötilaa. Aloita kuuman kanaliemen lisääminen vähän kerrallaan, kunnes riisi on kypsää. Suutuntuma pitää jäädä, eli riisiä ei saa keittää ihan pehmeäksi. Jamie kehoittaa sekoittamaan koko ajan, mutta itse olen samoilla linjoilla Prinsessakeittiön Veeran kanssa ylempalttisesta hämmentämisestä. Eihän tässä mitään puuroa tehdä! Siitä pitää huolehtia, ettei risotto pääse kuivumaan, siis että riisit ovat kosteita kun taas lisäät kanalientä. Tähän kanaliemivaiheeseen menee noin 15 minuuttia. Jos lientä jää, älä ole moksiskaan. Niin vain joskus käy. Kun riisit ovat tarpeeksi kypsät, siirrä pannu pois levyltä.

Lisää juustot ja voi. Sekoita. Mausta makusi mukaan Maldonilla ja pippurilla. Laita pannusi/kattilasi päälle kansi ja anna vetäytyä 2-3 minuuttia. Nauti heti.

*Stockalla ei ollut taleggio-juustoa, mutta he suosittelivat tilalle Brie-tyyppistä valkohomejuustoa. Koska tämä ei hyppyselliselle uppoa, tarvittiin toinen suositus. Se oli siis reseptissä mainitsemamme toinen juusto Pecorino fresco

1 kommentti:

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin