lauantai 3. toukokuuta 2008

Poffertjes eli hollantilaiset pikkulätyt


Saimme perjantaina lapsuudenystäväni perheineen kylään meille Hollannista. Tuliaisina he toivat himoitsemani valurautaisen Poffertjes pannun. Poffertjesit ovat pieniä, halkaisijaltaan noin 4 cm pieniä lettusia, jotka tarjoillaan lämpiminä voin ja tomusokerin kanssa. Lettutaikinaan poikkeuksen tekee hiivan käyttö. Täytyihän näitä Hollanninherkkuja heti päästä maistamaan, joten ei kun paistamaan. Meni melkein runoksi. Simppeli ohje löytyi täältä ja tässä se on suurinpiirtein kopioituna, niinkuin minä sen tein.

200 g vehnäjauhoja
350 ml maitoa
8 g hiivaa
noin 1 tl suolaa
voita paistamiseen

Lämmitä maito hiivalle sopivaksi ja lisää hiiva.
Lisää neste jauhoihin joihin on sekoitettu suola. Sekoita hyvin.
Peitä liinalla ja jätä kohoamaan lämpimään paikkaan noin tunniksi.

Lämmitä poffertjes-pannu, laita joka koloon voita ja perään tietysti taikinaa. Kun viimeinen kolo on täytetty, saatkin jo heti ruveta kääntämään ensimmäisiä. Ainakin meillä kävi näin 16 koloisella pannullamme. Itse käytin kääntämiseen pihtejä ja koin tämän tavan aika helpoksi. Mutta kuten kuvastakin näkyy, tasalaatuisuuden saavuttaminen vaatii vielä hieman treenaamista :) Paista pienet lettuset siis molemmin puolin ja asettele sitten lautaselle. Sihtaa päälle tomusokeria ja vuole voinokareita. Nauti!
LISÄYS touko 2008: haarukalla kääntäminen on pihtejä helpompaa ja tasalaatuisuuteen/palamattomuuteen päästään levyn maltillisemmalla lämmöllä :)

Myös esimerkiksi täällä Voodoo-kitchenissä on tehty samaisia lettusia.

Kyllä oli hyvää pitkästä aikaa! Kiitos tuhannesti vielä kummitytön perheelle! Tästä tuliaisesta riittää iloa pitkäksi aikaa ja monelle, uskoisin!

4 kommenttia:

 1. Kiitos poffertjes-vinkistä! Kun en ole varsinainen ruokabloggaja, en tullut ajatelleeksi, että bittiavaruudesta voi lettusiakin poimia... Seuraan kyllä joitakin ruokablogeja ja lisään Sillä sipulin listalleni. Hyvää kevättä!

  VastaaPoista
 2. Virpi: eri ruokablogeista voi poimia mitä vaan! :) jos etsii suomalaisten ruokabloggaajien jutuista jotain, hyvä keino on kokeilla esimerkiksi makuhaku.fi palvelun kautta.

  Hyvää kevättä sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Sain vinkin pesunkestävältä hollantilaiselta; taikina on helpoin annostella taikinapursottimella!

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä! Toimii varmaan muuten ihan älyttömän hyvin.

  VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin