lauantai 31. toukokuuta 2008

Marenkikakku raparperi-mansikkahillokkeella

Ensin ilmestyi Muulin emännöimään Apinakeittiöön vähintäänkin mielenkiintoinen Pavlova eli marenkikakku turkinpippuritoppingilla. Sitten Polkkapossu loihti sivulleen raparperisen ja mansikkaisen version marenkikakusta. En ole koskaan enkä ikinä koettanut tehdä marenkia, mutta nyt päätin tarttua toimeen. Niin hyvältä molempien ohjeet tuntuivat. Koska jääkaapistamme löytyi raparperia ja pakkasestamme mansikoita - molemmista kiitos kaunis äidilleni- päädyin Polkkaavan kokin kakkuun.

Ja kyllä oli herkullista!!! En osaa tehdä tavallista muna-sokerikakkupohjaa. Aina tapahtuu jotain lässähdystä tai turhaa tummumista tai jopa jotain ennalta-arvaamatonta. Mutta tämän minä taisin! Koko perhe hamstrasi kakkua pariin otteeseenkin, vaikka pohjalla oli jo melkoinen määrä suolaisia herkkuja.

Kopioin tähän Possun ohjeen pieniä muutoksia tehden. Minä kokosin kakun niin, että jäähtyneen marengin päälle tuli hilloke, jonka päälle taas kermavaahto (itselleni jätin kylläkin vaahto-kolon sillä se ei kuulu ruokavaliooni tykkäämättömyyssyistä). Näin kakusta tuli mielestäni tosi kauniin ja entistäkin ilmavamman näköinen. Kuin kesäinen poutapilvi, jonka päällä on pari jäätymiskuoleman kokenutta mansikkaa :)

Raparperi-mansikkakakku marenkipohjalla

kakkupohja Nigella Lawsonin reseptillä:
4 valkuaista
200 g sokeria
2 tl maizenaa
muutama tippa (valkoviini)etikkaa
2-3 tippaa vaniljauutetta (tai vanilliini- tai vaniljasokeria tai vaniljaa)

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri hiljalleen koko ajan vatkaten ja vatkaa sokeri sileäksi. Lisää jauhot, viinietikka ja vanilja kevyesti nostellen. Levitä massa leivinpaperoidulle uunipellille halkaisijaltaan n. 20 cm tasaiseksi ympyräksi. Paista 150 asteessa uunin keskitasolla n. 50 minuuttia. Älä pelästy: marenki paisuu kauniisti. Rakenne saa jäädä sisältä löysähköksi. Tai siis sen pitää jäädä.
"Ylijääneiden" kananmunankeltuaisten käyttöä voi miettiä vaikkapa Polkkapossulassa tai voit harkita tekeväsi siitä vaikkapa Susan Creme Anglaisea.

hilloke:
5 vartta raparperia
litra mansikoita
reilusti sokeria
loraus vettä

Pilko raparperit. Heitä ainekset kattilaan ja keitä lähes mössöksi. Laita mössöhilloke siivilään ja anna nesteiden valua kippoon. Tässä vaiheessa kannattaa muuten sekoita nesteet kirkkaaseen viinaan (1/3 viinaa, 2/3 raparperi-mansikkamehua) ja laittaa odottelemaan pakastimeen parempia aikoja. Levitä jäljelle jäänyt jäähtynyt hilloke marengin päälle.
vaahto
2 dl kermaa

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen sopivasti vaniljasokeria ja levitä raparperimansikkahillokkeen päälle.

Koristele kakku mansikoilla ja nauti vaikkapa silmät kiinni... paitsi jos olet pöydässä lasten kera kuten me, älä vain ummista silmiäsi, koska silloin tapahtuu varmasti jotain. Eikä se jotain välttämättä ole kauhean miellyttävää tai helposti siivottavaa ;)

6 kommenttia:

  1. No pentele, pitääkö munkin alkaa tuota marenkia kokeilemaan. Minäkään en ole sitä koskaan tehnyt, mutta joka puolella sitä tuntuu nyt olevan. Teidän pavlova on niiiin herkullisen näköinen.

    VastaaPoista
  2. eikös vain olekin. ja niiiin herkullista se olikin :D

    VastaaPoista
  3. Hihii, pavlova vie mukanaan :D Mitäs sitä suotta herkkuja pihtaamaan, jos ne kerran ovat herkkuja. Kok(k)eilu kannattaa.

    Kyllä täällä muuten ihan säännöllisesti poikkeilen, vaikka harvemmin merkintää jätänkin <:-)

    VastaaPoista
  4. oli kyllä huippuherkullista ja aikast helppoakin.

    kiva että poikkeilet, tervetuloa taas. ja saa niitä merkkejäkin jättää, ovat oikein tervetulleita!

    VastaaPoista
  5. Pavlova on taivaallista! Marengista olen tykännyt muutenkin pienestä pitäen. :)

    VastaaPoista
  6. kmsu: samaa mieltä. pavlovaa on tullut tehtyä jo parikin kertaa, eilen viimeksi omenaraasteen, kermavaahdon ja vadelmien siivittämänä. turha kai sanoakaan että hyvää oli ;)

    VastaaPoista

Nyt kiinnostaisi kuulla mitä sinä tuumaat

Blog Widget by LinkWithin